Aquest 7 d'octubre, Granollers ha acollit una quinzena de ponents i mig centenar d'assistents en el marc de la jornada "Reptes i oportunitats per una nova cultura energètica a les ciutats i les regions de la Mediterrània". La trobada, que ha comptat amb el suport del projecte europeu Green Partnerships: Local Partnerships for greener cities and regions, ha estat organitzada pels serveis municipals de Medi Ambient i Espais Verds i Programació. L'Alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va inaugurar l'acte fent un esment especial al passat industrial de Roca Umbert i la seva recent reconversió en un recinte de promoció cultural i d'iniciatives com la d'avui. A continuació, es van desenvolupar les diferents ponències.
En el bloc introductori, David Villar, tècnic de Planificació energètica de l'ICAEN, ha presentat les principals estratègies sorgides del Pla d'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2020, com l'aprofitament energètic de la biomassa forestal, l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis i el Pla d'estalvi i eficiència energètica dels edificis de la Generalitat; Mercè Rius, Diputada adjunta de medi ambient de la Diputació de Barcelona, ha assenyalat el paper de l'adhesió dels municipis al Pacte d'Alcaldes i l'aplicació dels Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible com a motors per a la lluita contra el canvi climàtic, la promoció de les energies renovables i la cultura de l'estalvi energètic; Zdravko Kozinc, representant de la Cambra Forestal i d'Agricultura de Maribor (Eslovènia), ha explicat com el projecte Green Partnerships es centra en la importància del consens entre els diferents actors implicats en l'adopció d'estratègies i solucions energètiques, i en aquest consens com a clau d'èxit en l'assoliment dels objectius 20-20-20 de la UE, a escala local.
En el bloc destinat a les iniciatives d'estalvi i estalvi i eficiència energètica als edificis i l'enllumenat, Xavier Martí, coordinador del projecte MARIE-Departament de Territori i Sostenibilitat, ha avançat els objectius i eixos d'acció de l'Estratègia Catalana per a la Renovació Energètica d'Edificis i com Catalunya treballa amb diferents regions de la Mediterrània en un Pla d'acció conjunt d'impuls de l'eficiència energètica d'edificis; Lamija Merdan, de l'Institut d'Hidro-Enginyeria de Sarajevo, ha exposat les diverses mesures d'eficiència energètica implantades a la facultat d'enginyeria de la Universitat de Sarajevo; Virgínia Domingo, tècnica de medi ambient, ha tractat l'experiència dels programes i campanyes d'estalvi energètic en una quarantena d'equipaments municipals i l'Estratègia 2015-2020 que l'Ajuntament està preparant; Josep Lluís Castell, director de Manteniment de Ciutat i Seguretat, s'ha referit a les oportunitats introduïdes en el nou contracte de manteniment de l'enllumenat de Granollers per estalviar energia, assolir els nivells lumínics òptims als carrers de la ciutat i també per reduir costos econòmics; Hugo Saldanha, de l'Agència Regional d'Alentejo Nord (Portugal), ha mostrat els resultats del projecte "ILUPub" que han permès, entre altres, reduir el 40% del consum elèctric i la substitució de l'enllumenat tradicional per tecnologia LED, en una àrea de 50 municipis.
Àngel Ruiz, coordinador de "Rubí Brilla", i Susana Laredo, tècnica de medi ambient de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, han posat de relleu el potencial de les estratègies d'energia sostenible aplicades en els respectius municipis. "Rubí Brilla", com a exemple d'estratègia transversal en l'àmbit del PAES, el comerç, la indústria i el sector domèstic. L'Ajuntament del Prat, valorant el repte del canvi d'hàbits en la nova cultura de l'energia a les organitzacions i la necessitat de disposar d'informació i de retorn sobre l'èxit dels estalvis energètics al personal implicat.
La recerca i la innovació per trobar solucions d'estalvi d'energia ha estat representada per Marc Vives de l'Institut de Recerca en Energia Catalunya (IREC), Jaume Mauri, regidor de l'Ajuntament de Caldes de Montbuí, i Pep Salas, co-fundador d'Enerbyte. L'IREC ha destacat com a conclusions del projecte ECO-Congost, desenvolupat als polígons industrial Congost i Jordi Camp de Granollers, la sensibilització de totes les indústries implicades i el motor que representa l'administració pública en la reducció de la seva dependència energètica i en la cerca d'agents que aportin noves fonts d'energia. Caldes de Montbuí ha visibilitzat, a través del projecte de xarxa de calor per biomassa en equipaments municipals, la voluntat política per assolir el triple objectiu ambiental, social i econòmic. Des d'Enerbyte s'ha parlat de l'evolució de les KIC del sector energètic en el context europeu, la innovació associada al teixit empresarial local, el paper de l'Administració com a tractor i el potencial energètic (bàsicament solar i eòlic) en una àrea d'influència comuna com és la Mediterrània.
La cloenda de la jornada ha anat a càrrec d'Albert Camps, quart tinent d'alcalde de Granollers, qui ha agraït la participació dels ponents i assistents. A continuació, ha tingut lloc un dinar de treball i una sessió de networking entre els assistents, on s'ha simulat una reunió de diferents actors europeus per determinar els objectius de la política d'energia i clima pel 2030. Ecoserveis ha dinamitzat de forma amena i divertida la sessió, on s'ha mostrat la complexitat per arribar a acords tot i els objectius comuns de la UE.
Finalment, la visita d'estudi a La Tèrmica de Roca Umbert a càrrec de Míriam González, ha servit per mostrar aquesta antiga central energètica, en procés d'esdevenir un centre d'interpretació a l'entorn de la producció energètica, el passat industrial de Granollers i la memòria social de l'activitat fabril.
Adjunt | Mida |
---|---|
Un moment de la jornada. | 83.16 KB |