Després de dues setmanes de reunió a la Cimera del Clima celebrada a Bangkok , no s'ha arribat a cap avenç en assumptes fonamentals per reduir les emissions de CO2, ni tampoc la intenció de fixar una nova retallada en l'emissió de gasos per part dels països industrialitzats. Al final de la reunió, el secretari executiu de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic, Yvo de Bòer, va confirmar que durant les negociacions les delegacions van eludir adoptar les decisions polítiques més dures.
Tots els ingredients per a l'èxit estan sobre la taula", va apuntar De Bòer. Les delegacions es reuniran de nou el proper novembre a Barcelona, on esperen obtenir millors resultats abans de la Cimera a la capital danesa. De Bòer, contrariat per la manca de progrés en les negociacions, va instar a les nacions riques a millorar les seves ofertes, particularment en la reducció de gasos d'efecte hivernacle i en el finançament als països en desenvolupament. Tanmateix, sí que es va avançar en aspectes tècnics del text que es presentarà a la propera Cimera de desembre, que es durà a terme a Copenhaguen.
Les nacions en desenvolupament, liderades per la Xina, i les ONG van anar encara més lluny i van acusar als Estats Units, la Unió Europea, Japó i Canadà de pretendre "matar" el Protocol de Kyoto i negociar un altre acord, potser menys ambiciós.
"Volem mantenir el Protocol de Kyoto. Creiem que l'única forma d'aconseguir-ho passa per trobar un nou marc dins d'una estructura d'organització simple", va dir a la premsa Anders Turesson, cap de la delegació de Suècia, que ocupa la presidència de torn de la UE. Les nacions desenvolupades es van comprometre amb el Protocol de Kyoto a reduir en un 5,2% les seves emissions de gasos per 2012, prenent com a referència els nivells de 1990.
Més de 2.000 delegats de 178 països han plantejat a Bangkok nous objectius per al període 2012-2020, així com la inclusió dels països en desenvolupament i dels Estats Units, país que no va signar els acords de Kyoto.
El Panell Internacional sobre Canvi Climàtic (PICC) ha recomanat que els països rics rebaixin entre un 25 i un 40% les seves emissions per al 2020 en relació a 1990.
Fins al moment, la UE ha proposat una retallada de fins al 30%, Japó del 25% i els Estats Units del 7%, unes propostes, però, que no s'han declarat de forma oficial.
--
Notícies relacionades a Sostenible.cat:
Queden menys de 100 dies per concretar el nou pacte mundial del clima
Barcelona, seu de la trobada prèvia a la cimera mundial sobre canvi climàtic de Copenhaguen