La cinquena edició del Premi Nat distingeix Enric Sala, ecòleg marí, explorador, impulsor de reserves marines i divulgador ambiental

21/10/2022 - 12:37

El premiat d’enguany és Enric Sala,  ecòleg marí, explorador resident de la National Geographic Society i fundador i director del projecte Pristine Seas dedicat a l’exploració i protecció dels últims enclavaments marins en estat salvatge. Ha realitzat 36 expedicions, des de l’Àrtic fins a la Patagònia, ha contribuït a crear 25 reserves marines ( l’equivalent a 13 vegades la superfície d’Espanya), ha produït 30 documentals i impulsa nous models de desenvolupament econòmic compatibles amb la diversitat marina.

El Premi Nat va néixer l’any 2018 per commemorar 140è aniversari del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Es tracta d’una distinció honorífica que premia persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals que ha contribuït a la creació de vocacions científiques i a la conservació de la natura. El Premi Nat, que s’atorga anualment a persones o institucions de l’àmbit local o internacional, consisteix en un premi i una o dues mencions d’honor. 

 

Guanyador del Premi Nat i la Mencions d’Honor Nat 2022

Premi Nat 2022

Enric Sala i Gamito Ecòleg Marí, explorador resident de la National Geographic Society i fundador i director de Pristine Seas, projecte dedicat a l’exploració i protecció dels últims enclavaments marins en estat salvatge.

Per la seva intensa activitat en la conservació dels oceans que ha contribuït a protegir més de sis milions de Km2 de territori oceànic, l’equivalent a 13 vegades la superfície d’Espanya,  i per la labor de divulgació per conscienciar tant la ciutadania com els líders polítics i econòmics de la necessitat vital de tenir un oceà sa i construir nous models de desenvolupament compatibles amb la conservació marina.

Menció d’Honor 2022

Jordi Sabater Pi  Primatòleg, etòleg i naturalista; catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona

Per la seva reconeguda tasca de recerca i divulgació de la primatologia i de la natura en general. Introductor de l'etologia a casa nostra, va destacar en l'estudi de la conducta del goril·la i el ximpanzé. Una labor que, com a naturalista, també va ser decisiva en els camps de l'evolució humana, etnologia, herpetologia, ornitologia, botànica, ecologia, dibuix científic, i la docència. Fou un dels co-descobridors de la fabricació d'eines entre els ximpanzés, i defensor de l'existència de cultures en el món animal.

Menció d’Honor 2022

Alícia Masriera i Gonzalez Geòloga, alpinista, professora i directora del Museu de Geologia de Barcelona (1985 -2005)

La seva decidida vocació, entusiasme i perseverança van ser cabdals pel creixement i enriquiment del Museu de Geologia impulsant, amb pocs recursos, desenes d’exposicions, publicacions científiques i històriques així com l’ingrés d’importants col·leccions o la creació d’un laboratori de làmina prima. Sempre ha mantingut la seva activitat de recerca científica centrada en l’estudi dels terrenys mesozoics i terciaris del Pirineu Català i Aragonès, reflectida en diverses publicacions científiques i divulgatives.

 

El Jurat del Premi Nat està format per: 

  • Dacha Atienza, cap de recerca i col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
  • Mara Dierssen, neurobiòloga i divulgadora científica
  • Martí Domínguez, biòleg i director de la revista Mètode
  • Xavier Duran,  periodista de TV3
  • Teresa Garnatje, directora de l’Institut Botànic de Barcelona
  • Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona fins a l’abril del 2022
  • Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona

Relacionats

Butlletí