Diputació de Barcelona
La Diputació ha aprovat un programa econòmic de 15 MEUR destinats a municipis i consells comarcals per combatre la pobresa energètica i cobrir necessitats socials bàsiques. Així mateix també s'ha desplegat el programa d'Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energética. Així ho ha explicat Maite Fandos, diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona durant la presentació, aquest 5 de juliol, del 1r Congrés Català de Pobresa Energètica (CCPE), que organitza al costat de la Taula del Tercer Sector, l'Associació Ecoserveis, i els ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell.
El programa d'intervenció als habitatges inclou, a més d'auditories energètiques, instal·lació gratuïta d'elements de baix cost, així com formació. En una primera fase “s'intervindrà –ha dit la diputada- en 2.000 habitatges de 200 municipis per aconseguir un estalvi valorat en 600.000 euros, amb una reducció d'emissions de CO2 de 315 tones anuals; un estalvi energètic equivalent al consum anual de gairebé 100 llars”.
Per posar en marxa aquest programa, que té l'objectiu de millorar l'eficiència energètica de les llars, tot educant el consum racional de les energies i optimitzar les condicions de contractació, la Diputació ha dut a terme dues proves pilot, ja finalitzades, al Consell Comarcal d'Osona i a Vilanova i la Geltrú. A partir d'aquestes experiències, s'ha pogut deduir l'estalvi energètic que resultarà de la intervenció als 2.000 habitatges. També s'ha constatat que “gairebé un 80% de les llars que tenen dret a bo social no el tenen tramitat, en molts casos per desconeixement”, ha detallat Fandos.
La diputada ha remarcat que des de la Diputació de Barcelona es participa en l'organització del I Congrés Català de Pobresa Energètica perquè aquesta és una de les emergències socials que més afecten als municipis, a la qual cal donar una resposta coordinada i efectiva. I ha explicat que “per això, tot just començar el mandat, vam voler conèixer les necessitats i l'impacte d'aquesta problemàtica en l'àmbit de la demarcació de Barcelona”.
Fruit d'aquesta voluntat es va dur a terme un estudi, del qual s'extreuen algunes dades que expliciten la gravetat de la situació, com ara que les demandes als serveis socials de pagament de factures de subministraments han augmentat el darrer any en el 95% dels municipis de la demarcació entre un 20% i un 100%. O que els ens locals han augmentat les partides econòmiques destinades al pagament de factures en un 78% de mediana el darrer any.
Jornades de debat
El I Congrés Català de Pobresa Energètica es farà a Fira Sabadell i oferirà diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn dels reptes, dilemes, taules rodones i zona expositiva que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica.
Comptarà previsiblement amb més de 90 ponents, taules rodones, solucions i tallers demostratius a problemes tècnics, així com aspectes més de caire ètic, jurídic i reivindicatius.
Els professionals dels sectors públics i privat, així com el públic interessat, hi podrà participar per mitjà de la llista de reptes i dilemes plantejats al web www.congrespobresaenergetica.cat i presencialment en les dues jornades d'activitats. La inscripció és gratuïta, tot i que les places són limitades. Es pot fer també a través del web.
El projecte es completarà amb l'edició d'una publicació posterior que reculli de forma sintètica l'estat de la qüestió del sector en l'àmbit català.