Les actuacions s’orienten a la preservació, la prevenció de riscos i la millora d’entorns naturals que repercuteixen positivament en la salut humana i contribueixen a disminuir l’impacte del canvi climàtic. L’acord preveu actuacions a un total de 17 espais naturals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que afavoriran la integració d’una cinquantena de persones en risc d’exclusió sociolaboral
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han signat el conveni de col•laboració entre totes dues entitats corresponent a l’exercici del 2016. Amb una aportació de 450.000 euros, l’Obra Social “la Caixa” impulsa aquest programa que permet la integració de col•lectius en risc d’exclusió, a través dels projectes d’actuació mediambiental que gestiona i coordina la Diputació de Tarragona.
Integració de col·lectius en risc d’exclusió i treballs a 17 espais naturals
Entitats implantades al territori que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió realitzaran sobre el terreny les intervencions previstes al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per aquest 2016, que permetran ocupar un total de 58 persones.
Els projectes inclouen diferents actuacions adreçades a la preservació de boscos per a garantir el bon funcionament dels seus ecosistemes, l’adaptació d’espais naturals per afavorir hàbits saludables, la prevenció d’incendis, la restauració de zones degradades i accions que contribueixen a disminuir l’impacte al medi ambient del canvi climàtic.
Alt Camp:
- Adequació per evitar perills d’inundació per alteracions climàtiques de la llera del riu al terme de Vila-rodona. (Fundació privada GINAC) - Millora de la qualitat ecològica del riu eliminant espècies invasores i millora de la biodiversitat afavorint el creixement d’espècies autòctones al terme d’Alcover. (Fundació privada GINAC).
Baix Camp:
- Prevenció d’incendis a l’Albareda de la Resclosa fins el Pantanet de la Selva del Camp. (l’Associació Aurora).
- Creació d’un itinerari saludable al municipi de Riudoms. (Taller Baix Camp).
- Prevenció d’incendis i millora d’espais saludables a l’Ermita de la Roca a Mont-roig del Camp. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).
- Prevenció d’incendis i preparació per a la creació d’un parc de salut als camins dels gorgs i dels molins a Riudecanyes. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).
Baix Penedès:
- Condicionament de l’entorn de l’Àrea forestal recreativa del Montmell, area terapèutica i de descans i restauració fluvial de la Riera Sant Miquel per a millorar la qualitat de l’aigua i prevenir les inundacions.
- Neteja de la llera de la Riera Sant Miquel Santa Oliva per a millorar la qualitat de l’aigua i evitar avingudes i inundacions. (Ventall - Fundació privada Santa Teresa)
Conca de Barberà:
- Mitigació del canvi climàtic amb la plantació d’arbres autòctons als camins fluvials del Francolí a Montblanc
- Millora de l’accessibilitat de camí a la zona de del Riu Gaià i adequació del Gorg de la Farrera a Santa Coloma de Queralt. (APRODISCA).
Montsià:
- Recuperació per a l’ús públic del Camí de Sirga al Delta de l’Ebre al tram comprès entre Sant Jaume d’Enveja i l’Illa de Buda (Fundació Privada Pere Mata d’Amposta).
- Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera Masdenverge. (Fundació Astres Terres Ebre).
Priorat:
- Projecte ambiental i social al riuet de Scala Dei al municipi de la Morera del Montsant per a millorar la qualitat d’aigua i realitzar actuacions d’adaptació al canvi climàtic. (Entra. Cooperativa).
Ribera d’Ebre
- Actuacions de prevenció d’incendis forestals al voltant de la xarxa de senders de les Moles. Espai Natural de Llaberia. (EIS Serra de Llaberia, SL).
- Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera a Móra d’Ebre. (Fundació Astres Terres de l’Ebre).
Tarragonès:
- Creació d’itinerari saludable i accions per evitar el risc d’inundacions per alteracions climatològiques en el tram del riu Gaià comprès entre El Catllar i La Riera de Gaià. (Fundació Onada).
Terra Alta
- Creació d’un itinerari saludable entre Gandesa i el balneari de la Fontcalda. (Taller Baix Camp)
Perfil dels treballadors
La cinquantena de persones en risc d’exclusió social greu que participaran en aquests treballs pertanyen, entre altres, a col•lectius de persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental severa, aturats de llarga durada, expresos, exdrogoaddictes i joves tutelats. Amb la renovació d’aquest acord, també es facilitarà l’accés al món laboral a col·lectius de joves que s’estan formant i que són a l’atur.
Balanç del programa 2006-2016
Des que es va iniciar aquest programa el 2006, s’han dut a terme 111 actuacions, en les quals han participat 638 persones en risc d’exclusió social. Si hi sumem les xifres d’aquest any, el total és de 696 persones i 128 actuacions. Aquest acord de col•laboració, des dels seus inicis ara fa deu anys, ha suposat una inversió per part de l’entitat financera de 8.850.000 euros.
Fotografia: Resultats dels treballs de millora i conservació de diversos trams del riu Gaià a l’Alt Camp i el Tarragonès. Els projectes de recuperació de l’entorn de diversos trams del riu Gaià han permès formar i ocupar nou persones en risc d’exclusió i facilitar la seva integració laboral