Font: Diputació de València
La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, amb la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, han presentat la segona edició de l’estratègia Reacciona 2021, les ajudes de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació per acompanyar als ajuntaments de la província de València en l’emergència climàtica a través de la mitigació, l’adaptació i l’educació ambiental.
Esta segona convocatòria del Reacciona compta amb novetats respecte de la primera edició, i és que, com ha explicat la vicepresidenta Amigó “tindrà dos fases, la primera amb sis línies que hui presentem i una segona fase que inclourà quatre ajudes, tres de les quals seran noves: la implantació de les accions dels Plans Locals de Gestió de Residus, l’execució de projectes de vies de ciclovianants i la recuperació d’espais naturals”.
Altra novetat “és que les ajudes són prepagables, és a dir, el 85% de l’import de l’adjudicació s’abonarà una vegada s’hagen baremat les sol·licituds i publicat l’acord de concessió. El 15% restant s’abonarà quan es justifique la despesa”, ha explicat Maria Josep Amigó.
Primera convocatòria, sis línies
Per a reduir les emissions s’aposta per un model energètic més eficient i més just amb una subvenció per a l’elaboració de certificacions energètiques d’edificis municipals dotada amb 171.000 euros.
Una vegada aplicades mesures d’estalvi i reduït el consum, cal substituir les energies fòssils per energies renovables amb l’impuls de l’autoconsum energètic als equipaments municipals amb una inversió d’un milió i mig d’euros. En la baremació d’esta subvenció es puntua, entre altres coses, si l’ajuntament oferix a la ciutadania bonificacions fiscals de l’IBI i de l’ICIO per la instal·lació de plaques solars. “És a dir, a més de promoure les renovables estem beneficiant directament a la ciutadania i afavorim que la gent siga la protagonista de la transició energètica”, ha destacat Maria Josep Amigó.
Des de la Delegació de Mobilitat Sostenible es destinen 150.000 euros per a la redacció de projectes de vies de ciclovianants d’interés natural “per vertebrar el territori i fomentar la mobilitat saludable, la mobilitat en bicicleta o a peu, sobre infraestructures ja existents però en desús, com és el cas d’antics traçats de ferrocarril, camins històrics, vies pecuàries, sendes o camins en entorns riberencs i de domini públic. En general, la seua filosofia no és construir en la natura sinó aprofitar el ja construït per a recuperar la connexió amb la natura”, ha explicat la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.
Estes ajudes de Mobilitat es complementen amb la subvenció per a la redacció de PMUS dotada amb 650.000 euros. Els PMUS són instruments de participació ciutadana que ordenen les diferents xarxes de mobilitat situant en el centre de la planificació a les persones.
En matèria de residus són molts els reptes als quals les entitats locals han de fer front. Es destinen 300.000 euros per a la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus, una ferramenta de diagnosi i de participació ciutadana que permetrà als municipis assolir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus autonòmic.
Per a l’adaptació al canvi climàtic, cal valorar el paper protector dels boscos i tindre molta cura de l’aigua. Per això, es destinen prop de set milions d’euros per a millorar les xarxes d’abastament d’aigua potable i de sanejament amb un gran ventall d’actuacions: des d’obres de captació i distribució al telecontrol o la digitalització, la reposició de comptadors, la construcció de sistemes de drenatge sostenible, les xarxes separatives o el disseny de filtres verds.
Per últim, s’impulsa la implantació del programa 50/50 en les escoles públiques, amb una dotació de 208.000 euros. L’objectiu és sensibilitzar i motivar un canvi d’hàbits, no tan sols en els xiquets i les xiquetes, sinó en les comunitats educatives al complet.
En definitiva, “Reacciona és una convocatòria que transmet cohesió i unitat enfront del canvi climàtic. Són ajudes que dinamitzen el teixit empresarial i alhora transformen els nostres pobles i ciutats en espais més saludables, amables i inclusius en un nou escenari climàtic”, ha manifestat la vicepresidenta Maria Josep Amigó.
32 educadors i educadores ambientals recorreran la província
Dolors Gimeno, diputada de Mancomunitats, ha anunciat també que la Diputació de València, amb un pressupost total d’un milió d’euros, concedirà unes ajudes a les diferents mancomunitats, perquè contracten educadors i educadores ambientals durant el període d’un any.
Com ha explicat Amigó, “el Pla Integral de Residus, el nostre marc normatiu, establix l’obligació dels municipis de contractar educadors i educadores ambientals. A més, esta inversió donarà oxigen a un sector que ja patix normalment molt d’intrusisme professional i poc de reconeixement. I l’educació no es pot limitar a les escoles, ha d’estar present per tot arreu, ha de ser permanent i adreçar-se a totes les edats, també als adults. I com sabeu, no es pot educar sense educació ambiental”.