El diagnòstic sobre l'estat de conservació del Montseny posa en relleu que, tot i que el seu patrimoni natural és un dels més rics de Catalunya i Espanya, cal fer front a les amenaces que presenta.
La massificació de l'espai per part de la ciutadania i l'ús desmesurat dels seus recursos naturals, com l'aigua o els bolets, són les grans amenaces que presenta i que poden motivar la pèrdua irreversible de la riquesa de l'ecosistema i del seu enorme patrimoni natural.
L'aigua representa l'eix central de tota la riquesa d'aquest patrimoni natural i la seva extracció desmesurada per a usos municipals, domèstics i industrials genera un important desequilibri en l'ecosistema.
En segon lloc, l'extracció massiva dels bolets, per sobre de les possibilitats d'autoregeneració del medi, genera un doble impacte en l'ecosistema, a la mateixa espècie i en l'entorn natural.
El biòleg Daniel Guinart ha destacat: "el Montseny és un espai amb una gran riquesa natural, però al mateix temps, molt vulnerable perquè tenim moltes pressions" per la seva gran massificació i extracció de recursos.
Guinart ha destacat que la conclusió del diagnòstic és que "es pot seguir utilitzant el parc, però planificant bé l'ús de la seva explotació i de la seva conservació".
Aquest diagnòstic s'ha realitzat analitzant i estudiant tota la informació recopilada pels responsables del parc des de l'any 1995 fins ara, amb l'objectiu d'intentar assegurar i garantir la conservació del parc natural.
La presentació de la diagnosi ha coincidit amb un seminari que ha acabat aquest 11 de novembre sobre les bones pràctiques de conservació d'hàbitats i espècies.
Adjunt | Mida |
---|---|
Llac de Santa Fe. Foto: Xarxa de Parcs Naturals. Diputació de Barcelona | 78.77 KB |