Les institucions mediterrànies han volgut reivindicar, en el marc del Congrés de la Natura, la importància del seu model territorial, paisatgístic i d'espais naturals. El Departament de Medi Ambient i Habitatge pretén reclamar a la UICN una "major atenció" per la denominada categoria 'V' d'espais naturals, que suposa el 90% de la superfície protegida a Catalunya i el 62% a nivell mediterrani. Per la seva banda, la federació de diputacions provincials Arco Latino, que compta amb la participació de la Diputació de Barcelona, ha assenyalat la "importància estratègica" del desenvolupament de les eines de gestió de la Xarxa Natura 2000.
Un dels elements més coneguts de la tasca de la UICN, a banda de la Llista Vermella, són les categories d'espais protegits. Concretament es defineixen sis nivells segons la funcionalitat i el rigor en la protecció. Tradicionalment la UICN ha donat més valor a categories com la II en la qual prima, per sobre de tot, la conservació dels ecosistemes. Al nostre país aquest tipus d'espais es denominen Parcs nacionals. Tanmateix es tracta d'un tipus de protecció molt aliena a la Mediterrània, on dominen els paisatges en forma de mosaic fruit de la seva transformació i aprofitament secular per part dels humans.
Domini de la categoria 'V'
La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) denomina la categoria V com a "paisatge protegit" i la defineix com a espai gestionat per assegurar-ne la conservació, la protecció del paisatge i garantir-ne els usos recreatius. Res a veure per tant amb el concepte de wilderness: "el mite dels paratges intocables ha fet molt de mal a la 'nostra' conservació" afirma en aquest sentit José Vicente de Lucio, representant d'Europarc - Espanya, una organització que agrupa els parcs nacionals i naturals d'arreu de l'Estat.
Aquesta categoria representa a la regió mediterrània un 62% de la superfície protegida; xifra que augmenta a nivell espanyol (66%) i especialment a Catalunya (90%). Tanmateix, de Lucio subratlla que compatibilitzar conservació i activitats primàries no només és possible sinó necessari: "el mosaic agroforestal permet mantenir les espècies més mediàtiques com el linx ibèric, el llop o l'ós bru". Així mateix, assenyala que el principal hotspot de biodiversitat de l'Estat espanyol -amb més de 600 espècies endèmiques- se situa en un espai de categoria V a l'illa de la Palma.
Per Núria Buenaventura, directora general de Medi Natural, aquesta categoria aporta tres elements d'interès: la conservació i posada en valor del patrimoni cultural i antropològic; la dinamització socioeconòmica dels municipis del parc i de l'entorn; i finalment, la participació de les poblacions locals en els òrgans de gestió. Per tot plegat, Buenaventura va anunciar que el Departament de Medi Ambient i Habitatge presentaria una moció a l'Assemblea de la UICN -que se celebra a partir del divendres 10 d'octubre- per reclamar una major atenció i seguiment en aquesta tipologia d'espais protegits. La directora general també va destacar que en el marc del Congrés, se celebrava el vint-i-cinquè aniversari de tres parcs d'aquesta tipologia: el Delta de l'Ebre, els Aiguamolls de l'Empordà i el Cadí - Moixeró.
(P)
El desplegament de la Xarxa Natura 2000
Mediterraneïtat i poder supramunicipal, són dos dels elements que caracteritzen Arco Latino. Es tracta d'una associació que agrupa des de juny de 2002 administracions de segon nivell de la franja litoral i prelitoral dels estats espanyol, francès i italià -entre les quals la Diputació de Barcelona-. Alessandro Mazzoli, president de la província de Viterbo, és el president del grup de treball de Territori i Desenvolupament Sostenible; en el Congrés de la UINC ha volgut posar sobre la taula la importància de fer un bon desplegament de la Xarxa Natura 2000. I és que la seva magnitud n'augmenta la transcendència: set milions d'hectàrees i 2.600 municipis en aquest arc mediterrani. Per Mazzoli el procés és una "gran oportunitat per redreçar la política ambiental europea" així com "comptar amb la implicació dels governs locals". Un punt d'inflexió que tindria especial incidència en les polítiques agrícoles, pel president del grup de treball d'Arco Latino, cal reconèixer la multifuncionalitat de l'agricultura: tant per generar produccions de qualitat i segures pels consumidors, com per mantenir la identitat territorial generada pel paisatge i conservar la biodiversitat.
Categories d'espais protegits
La UICN estableix sis categories pels espais naturals protegits. Tanmateix existeix una gran polisèmia per espais amb una mateixa funció o diversitat de funcions de conservació per denominacions similars.
I. Reserva natural integral: espai protegit gestionat principalment amb finalitats científiques o de protecció de la natura.
II. Parc nacional: espai protegit gestionat principalment per a la conservació d'ecosistemes i l'ús recreatiu.
III. Monument natural: espai protegit gestionat per a la conservació de característiques naturals específiques.
IV. Àrea de gestió d'hàbitat/espècies: espai protegit per a la conservació, i amb intervenció a nivell de gestió.
V. Paisatge protegit terrestre/marítim: espai protegit gestionat principalment per a la conservació i la protecció de paisatges terrestres i marins i l'ús recreatiu.
VI. Àrea protegida amb recursos gestionats: espai protegit gestionat protegit gestionat principalment per a la utilització sostenible dels recursos naturals.
Adjunt | Mida |
---|---|
Taller sobre els espais naturals de categoria V | 15.98 KB |