La nova planta dessalinitzadora del Prat ja està a punt

Avui s'inaugura aquesta instal·lació, capaç de produir fins a 200 milions de litres d'aigua al dia
Redacció
20/07/2009 - 00:00

El president de la Generalitat, José Montilla, inaugura aquest dilluns 20 de juliol la planta dessalinitzadora del Prat, la més gran d'Europa per abastament urbà, i que donarà servei al 60% de la població catalana. La nova planta subministrarà aigua potable de millor gust i qualitat als veïns de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a les comarques del Penedès, Baix Llobregat, Anoia, Garraf, Barcelonès, els dos Vallesos i el Maresme, aconseguint al mateix temps que el sistema Ter-Llobregat no depengui exclusivament de l'aigua provinent dels embassaments.

200 milions de litres al dia
La nova instal·lació podrà produir fins a 60 hm cúbics/any (és a dir, 200 milions de litres al dia). L'aigua es captarà del mar amb presa oberta, mitjançant un immissari submarí format per dues conduccions de 1.800 mm de diàmetre i 2.200 metres de longitud. La impulsió de l'aigua de mar fins a la dessalinitzadora es farà amb una conducció de 2.400 mm de diàmetre i 3 kilòmetres de longitud.

El procés de dessalinització es farà per osmosi inversa (així funciona l'osmosi inversa), amb un factor de conversió del 45%, és a dir, de cada 100 litres d'aigua de mar captada se n'obtindran 45 litres d'aigua dessalinitzada (més informació sobre les fases de dessalinització, en PDF).

Per generar 1000 litres d'aigua potable només caldrà l'electricitat que consumeix una llar durant quatre hores. Això suposa una despesa energètica cinc vegades menor que la que utilitzaven les dessalinitzadores dels anys 80 i la meitat de la que utilitza la Tordera (més informació sobre el consum energètic de la nova planta, en PDF).

L'aigua produïda a la dessalinitzadora es bombarà fins al dipòsit de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, al qual arribarà mitjançant una canonada de 1,4m de diàmetre i 11,5 km, seguint un traçat paral·lel al riu Llobregat en gran part del seu recorregut. Des d'aquest dipòsit l'aigua serà distribuïda a la xarxa d'abastament per al seu consum. Segons la Generalitat, aquesta nova planta permetrà satisfer la demanda de la regió més enllà de 2015.

Però a més d'incrementar la disponibilitat d'aigua, també n'augmentarà la qualitat i en millorarà el gust, degut a la reducció de la salinitat derivada dels problemes associats a una conca salina com és el la del Llobregat. Les millores incidiran també en un estalvi potencial d'entre 35 i 45 euros l'any per llar en reparació d'electrodomèstics i canonades, en reducció d'energia per escalfar l'aigua, en detergents i suavitzants, i en equips d'osmotització domèstics (més informació sosbre la qualitat de l'aigua un cop dessalinitzada, en PDF).

El pressupost total de les obres, inclosa la captació i les connexions amb la xarxa d'abastament, ha estat de 230 milions d'euros. La nova instal·lació ha comptat amb el finançament dels Fons de Cohesió (150 milions d'euros ) i amb aportacions del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino (13,4 milions).

Més informació: Dessalinitzadora de la Conca del Llobregat (Aigües Ter-Llobregat) | Així funciona l'osmosi inversa

Relacionats

Notícia

El Ple de l'Ajuntament del Prat de Llobregat ha aprovat congelar l’IBI a llars i comerços aquest 2025 per compensar l’impacte a les llars de la nova taxa europea de residus.

Notícia

El Cèntric del Prat ha acollit la presentació de l’obra d’aquesta pionera de l’educació ambiental, que ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament del Prat.

Article

DEPANA presenta el llibre El Delta del Llobregat a través del meu prisma. A l’encalç d’una educació ambiental, obra de la biòloga i docent durant trenta-cinc anys Marina Mir. 

Butlletí