Font: CONAMA
La Red de Redes de Desarrollo Local Sostenible, de la que forma part la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha aprovat al Congrés Nacional del Medi Ambient el Sistema Municipal d'Indicadors de Sostenibilitat i el Sistema d'Indicadors i Condicionants per a ciutats grans i mitjanes. D'aquesta forma per primera vegada s'utilitzarà un sistema estàndard perquè pobles i ciutats mesurin la sostenibilitat amb els mateixos indicadors.
El grup de treball de la Xarxa de Xarxes ha comptat amb participació de 14 xarxes de municipis, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el Ministeri de Foment, coordinats per l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona. La Red de Redes de Desarrollo Local sostenible aglutina actualment a 2.706 municipis que podran aplicar els sistemes d'indicadors de sostenibilitat, amb una població de més de 26 milions d'habitants.
El Sistema Municipal d'Indicadors de Sostenibilitat representa un estàndard d'indicadors que permet mesurar el grau de sostenibilitat de qualsevol municipi d'Espanya sota els mateixos criteris. Això facilita, entre altres coses, la comparació de dades entre diferents municipis i constitueix una eina fonamental per a la presa de decisions i per elaborar un diagnòstic sobre com de sostenible és i pot arribar a ser un municipi.
El Sistema d'Indicadors i Condicionants per a ciutats grans i mitjanes està específicament dirigit a aquelles ciutats amb una població de més de 50.000 habitants. Aquest sistema prioritza indicadors que recullen la complexitat pròpia de l'organització de la ciutat -per exemple, pel que fa a informació i diversitat d'usos i activitats-, complexitat que es reflecteix tant en la recollida de dades com en les eines necessàries per optimitzar l'ús dels seus recursos. A més, certs indicadors varien quan s'apliquen a menor o major escala, així com el sistema d'indicadors, cosa que es reflecteix per exemple en l'accés a superfícies verdes, molt més gran en entorns petits.
Tots dos sistemes d'indicadors recullen el grau d'acomodació al model de ciutat compacta, complexa, eficient i cohesionada socialment. La selecció dels indicadors respon a quatre criteris bàsics: la rellevància en el marc del model de pobles i ciutats sostenibles, l'avaluació per mesurar el progrés cap als objectius, la coordinació per a la comparació entre territoris i la viabilitat pel que fa a la disposició de informació de base. En cada un dels indicadors s'especifica la fase d'aplicabilitat del mateix, que pot ser durant el planejament, la urbanització / construcció o l'ús.