La reforestació de l'incendi de la Ribera d'Ebre redueix el risc d'erosió en un any molt plujós

Font: Món Planeta

22/06/2020 - 11:15

L’alcalde i els regidors de Medi Ambient i Participació Ciutadana s’han acostat a la zona protegida on ha estat treballant una excavadora del ministeri per a la Transició Ecològica per comprovar els danys.

La notícia que hi havia una màquina excavadora treballant al Delta de la Tordera l’ha sabut l’Ajuntament de Blanes aquest 17 de juny, quan un grup d’ecologistes s’ha posat en contacte amb la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada. Immediatament l’alcalde, Àngel Canosa, acompanyat del regidor de Participació Ciutadana, Pere Lopera, s’hi ha acostat per comprovar in situ els possibles danys que podria haver ocasionat.

Paral·lelament, Àngel Canosa també ha demanat a la Policia Local de Blanes que s’apropés per si calia fer algun tipus d’acció, i des de l’equip de govern s’han posat en contacte amb l’Ajuntament de Malgrat per esbrinar si en tenien cap notícia al respecte. En aquest darrer sentit, el consistori del veí municipi ha confirmat al batlle blanenc que es tractava d’una actuació de la Direcció General de Costes.

Segons ha pogut confirmar l’Ajuntament de Blanes, la màquina ha estat fent una neteja de residus naturals a la banda de Malgrat de Mar, tot i que el consistori malgratenc també ha indicat a l’alcalde de Blanes que no se’ls havia demanat permís. Al comprovar que la màquina excavadora estava a la banda del veí municipi, la Policia Local de Blanes no ha pogut intervenir. Malgrat tot, tant l’alcalde com els regidors de l’Ajuntament de Blanes han lamentat l’actitud del govern de Madrid, ja que des de principis del passat mes de maig el Delta de la Tordera és un espai on s’ha barrat el pas per salvaguardar la nidificació dels ocells i la fauna i flora d’aquesta zona protegida. Els consistoris de Blanes i Malgrat estan actuant conjuntament per la protecció del Delta de la Tordera des de llavors, i en principi la prohibició d’accedir-hi s’havia d’allargar fins al 21 de juny.

Segons han apuntat algunes fonts, l’acció de l’excavadora podria haver provocat la destrucció d’almenys dos nuclis de nidificació que hi havia a la zona, un extrem que l’Ajuntament de Blanes encara no té confirmat. Els nius amb ous d’ocells són precisament el què es pretenia protegir amb la prohibició de pas que hi ha al Delta de la Tordera, tant per la banda de Blanes com de Malgrat de Mar, des del passat mes de maig. Àngel Canosa ha remarcat: “Denunciem el què podríem considerar clarament com  un atemptat ecològic. És absolutament imperdonable aquesta manca de respecte per la natura  que ha demostrat el Ministeri amb aquesta actuació”. D’altra banda, també ha avançat: “Pensem demanar explicacions per saber perquè han actuat amb aquesta impunitat, sense tenir en compte les autoritats locals i sense preguntar a ningú. S’han carregat la feina de dos mesos per protegir la fauna i flora d’aquest atractiu natural que compartim les dues poblacions”.


 

Relacionats

Notícia

El Congrés de Bioeconomia, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel, ha acollit la presentació del projecte d’especialització competitiva territorial El Bosc, el primer recurs de l’economia verda. En el decurs de la jornada s’ha presentat el projecte de biorefineria dedicada a obtenir matèries primeres a partir de matèria vegetal procedent dels boscos provinents del Pirineu de Lleida.

Article

Barcelona va acollir el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà entre el 19 i el 21 d’octubre.

Opinió

L’ecofilosofia advoca per un altre paradigma, bo i proposant una relació més harmoniosa entre la humanitat i la Natura. En aquest sentit, propugna l’ecocentrisme, una nova i alhora ancestral cosmovisió, la qual assenyala el valor intrínsec i meravellós de tots els éssers vius i la nostra interdependència amb ells.

Butlletí