A proposta del Grup de treball de recursos hídrics, aquest 13 de juliol s'ha realitzat un nou cicle de jornades sobre la gestió de l'aigua, centrat en el reaprofitament de l'aigua no potable. L'acte ha estat presentat pel gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i cap de la Secretaria Tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Sr. Domènec Cucurull, i ha comptat amb la presència d'una cinquantena d'assistents: representants tècnics d'ens locals, experts i administracions supramunicipals.
El passat novembre del 2009 ja es va celebrar el 1er Seminari d'intercanvi d'experiències de municipis amb programes de reutilització d'aigua no potable i dobles xarxes, les conclusions del qual s'han presentant en aquesta jornada i van posar de manifest que encara hi ha força mancances respecte el coneixement sobre aquests nous sistemes i tecnologies en l'àmbit local.
Una jornada per resoldre dubtes
La jornada ha comptat amb la presència de diferents administracions i experts que puguéssin donar resposta als dubtes i reptes plantejats. Per part de Agència Catalana de l'Aigua, la Sra. Carme Arreciado ha presentat el nou Programa de reutilització d'aigua de Catalunya, definint la regeneració com el "tractament addicional o complementari de l'aigua residual depurada que permet assolir un nivell de qualitat apte per la seva reutilització en uns usos determinats" i ha destacat que el Programa preveu arribar a llarg termini als 209 hm3/any de reutilització directa, el que representarà el 32% del total depurat i la previsió per la reutilització per a usos municipal és passar dels 0,5 hm3 anuals als 23,5 hm3, un 15% dels usos d'aigües regenerades.
També ha exposat àmpliament el nou model de gestió i concessió de les aigües regenerades que simplificaria tràmits de cara als ajuntaments usuaris d'aquestes aigües i les vies de finançament d'aquestes actuacions en l'àmbit local per part de l'ACA, prioritzant les actuacions per a usos de substitució d'altres recursos i d'interès general.
Per altra banda, la Sra. Irene Corbella, cap de l'Àrea de Salut Ambiental de Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, ha exposat els criteris sanitaris en l'ús d'aigües regenerades i explicant en detall el Real Decret 1620/2007, els criteris sanitaris i de valoració del risc acceptable que emanen del mateix i com aplicar-los en casos concret en l'àmbit municipal.
Posteriorment, el Sr. Jordi Couse, tècnic de medi ambient de Ajuntament de Tossa de Mar, ha explicat àmpliament l'experiència del seu municipi en la implantació d'un doble xarxa d'aigües regenerades que a dia d'avui dóna servei i aigua a " sis hidrants, diverses boques de reg, escomeses per sistemes de reg per degoteig i per sistemes de reg per difusors, i també es dóna aigua a la gossera comarcal, a les brigades de neteja viària i recollida d'escombraries, bombers, i està en projecte el passeig de mar."
Finalment, el Sr. Jaume Margarit, d'Aquaplan - AGBAR, ha exposat breument diversos criteris tècnics a tenir en compte alhora de planificar una doble xarxa, destacant que la "implantació d'una doble xarxa d'aigua no potable no és un fi en si mateix sinó un instrument per assegurar la garantia de subministrament en el moment que torni un nou cicle de sequera".
Podeu accedir a la documentació de la jornada aquí
Adjunt | Mida |
---|---|
Autor: Enric Coll | 144.2 KB |