Font: Ajuntament de Tarragona
S'ha finalitzat l’actuació de l’àrea de Seguretat al Pont del Diable i el Departament de Protecció Civil municipal ha dut a terme una campanya de neteja i desbrossament de les franges forestals a Llevant.
Aquest dijous s’ha presentat el resultat de la creació de l’Àrea de Seguretat al Pont del Diable, una infraestructura de protecció per a bombers, així com l'adequació d’un total de 3,5 km dels camins municipals que enllacen el nucli del Rodolat amb el parc eco-històric del Pont del Diable. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha destacat que “es tracta d’una actuació referent i que materialitza el compromís ferm del govern en treballar forestalment l’Anella Verda, per tal que sigui segura”. Miguel també ha explicat que el govern municipal inclourà la partida necessària per la creació d’una Brigada Forestal als propers pressupostos. Així ho ha explicat: “La gestió de la massa forestal i la protecció davant dels incendis és una prioritat per a l’Ajuntament, i més tenint en compte la situació d’emergència climàtica actual i les seves conseqüències, que hem pogut comprovar una vegada més aquest estiu. És per això, que des del Departament de Medi Ambient juntament amb el de Personal, estem treballant per incloure la partida necessària per la creació d’una Brigada Forestal en els propers pressupostos. Aquesta brigada s’encarregaria de dur a terme el manteniment de l'Anella Verda, per tal de tenir uns boscos segurs i nets”.
La consellera de Protecció Civil, Cristina Guzmán, ha posat en relleu la tasca que s’està duent a terme des d’aquest àmbit ja que “durant molts anys no s’ha treballat en la gestió forestal i ara estem duent a terme accions importants com la neteja de les franges forestals als càmpings i urbanitzacions de Ponent. A partir d’aquí, caldrà mantenir-les i aquesta tasca ha de ser compartida amb els propietaris”.
Per altra banda, Jordi Castellví, sotsinspector del GRAF del Cos de Bombers de la Generalitat, ha explicat que “la intervenció que s’ha dut a terme al Pont del Diable ha permès habilitar tots els accessos per al trànsit terrestre, cosa que permet que puguem actuar més ràpidament en cas d’incendi i també en cas de rescat. A més la creació d’aquesta zona de seguretat per a bombers ens permet controlar de manera ràpida en cas d’incendi. Des Bombers juntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hem assessorat l’Ajuntament per tal de dur a terme aquesta intervenció. Creiem que és un model que ha de ser replicat des d’altres ajuntaments”.
Actuació al Pont del Diable
Recentment han finalitzat les tasques de creació d’una Àrea de Seguretat al Pont del Diable, una infraestructura de protecció per a bombers, que ha suposat l'aclarida completa de tota vegetació (arbòria i arbustiva) per tal d'assegurar l'adequada mobilitat, establiment i actuació d'extinció per part del Cos de Bombers en cas d'incendi.
La zona de seguretat del Pont del Diable suposa l'absència de qualsevol classe de vegetació en una franja paral·lela no inferior als 30 metres del vessant oest del monument. Després d’aquesta primera intervenció està previst dur a terme una acció semblant a la banda est del monument.
A més de la creació d’aquesta àrea de seguretat, s'han arranjat un total de 3,5 km dels camins municipals que enllacen el nucli del Rodolat amb el parc eco-històric del Pont del Diable. Aquestes tasques asseguraran el trànsit de vehicles d'extinció pesants (BPR) i la circulació de vehicles lleugers en cas d'emergència. Aquests camins seran incorporats en les vies d'emergència primària del proper Pla de Prevenció d'Incendis de l'Ajuntament de Tarragona. Paral·lelament, l'establiment de franges estratègiques de baixa densitat ha contemplat l'aclarida (sota criteris de conservació forestal) d'aproximadament 13 hectàrees de boscos municipals, amb l'objectiu de crear zones de baixa combustibilitat vers la propagació d'eventuals incendis forestals.
Protecció Civil crea franges forestals a Ponent
Des de Protecció Civil s’ha dut a terme els mesos de juliol i agost una campanya de neteja intensiva i desbrossament del que s’anomenen franges forestals, a la zona de Llevant. Aquests treballs han consistit en l’obertura de les franges perimetrals de protecció de 25 metres d’amplada amb tales, desbrancades, estassades, trossejats i retirada, de la vegetació susceptible de patir incendis, entenent la corresponsabilitat amb els propietaris de mantenir els seus terrenys en bon estat de neteja i adequació pertinents.
En total s’ha dut a terme en més de 10 hectàrees, compreses entre els càmpings i cases aïllades de la zona del Castell de Tamarit; la Móra-Cala Tamarit i Càmping; així com les urbanitzacions d’El Pinatell i l’Escorpí; tal i com s’havia anunciat com a previsions per dur a terme enguany.
Els treballs corresponen a un contracte plurianual que comprèn totes les urbanitzacions de la ciutat i nuclis vulnerables amb edificacions situades a menys de 500 metres d’entorns forestals i que es durà a terme durant els propers cinc anys.