L’Ajuntament de Vilafranca presenta l’Ecosistema d’Innovació en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedés

08/07/2020 - 22:29

El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l’ús dels recursos energètics. El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l'ús dels recursos energètics. El seu objectiu és convertir la producció d'aliments al Penedès –amb el vi i el cava com a productes capdavanters- en una producció amb els mínims residus nocius per a la salut i en base a un model energètic que redueixi les emissions de carboni.

El proper divendres 14 de desembre, de 9 a 10h, es presentarà a l'auditori de l'Enològica el nou Ecosistema d'Innovació (EI) en el marc del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”. L'EI és una eina sistèmica que permet estimular la innovació a partir de la identificació dels reptes i aspiracions del territori per buscar solucions innovadores amb una metodologia basada en la innovació oberta.

El projecte està centrat en el sector agrari i agroalimentari i en l'ús dels recursos energètics. El seu objectiu és convertir la producció d'aliments al Penedès –amb el vi i el cava com a productes capdavanters- en una producció amb els mínims residus nocius per a la salut i en base a un model energètic que redueixi les emissions de carboni. Per això l'EI permetrà generar i implementar propostes innovadores amb la participació de tots els sectors de la quàdruple hèlix (administració, centres de recerca i universitats, entitats i ciutadania, i el sector empresarial). A més, l'EI comptarà amb un laboratori de fabricació Open Living Lab (banc de proves reals i entorn d'experimentació) per donar suport a la creació de prototips, provar-los, així com la seva promoció.


En l'acte de presentació de divendres, on assistirà l'alcalde Pere Regull i el regidor de promoció Econòmica, Joan Manel Montfort, s'exposaran els reptes identificats i com es treballarà en la implementació de l'EI i també se signarà l'acta fundacional on entitats i empreses podran manifestar la seva voluntat de participar-hi activament.

A més de l'Ajuntament de Vilafranca, com a impulsor de la iniciativa, ja es compta amb representants del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, INCAVI, UPC, IRTA, VITEC, TAMIC, Xarxes de Telecomunicacions Alternatives SL, Torres, Agroserra, DO Penedès i INNOVI. El projecte està obert a totes aquelles entitats, empreses, centres educatius i de recerca que vulguin adherir-s'hi.


 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Reportatge

El model alimentari actual és responsable del 21-37% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Però aquest sistema dominat per les grans indústries i per un sistema alimentari globalitzat, ens genera també –i de ben segur que ens generarà- conflictes socioambientals arreu del territori. Quins son aquests focs? En aquest reportatge n’analitzem alguns.

Notícia

L’esdeveniment internacional s’organitza a Catalunya, on les polítiques d’economia verda i circular han suposat el 13% del pressupost anual dels últims 4 anys. Es preveu que hi participin prop de 300 representants del món empresarial i institucional, que podran conèixer de primera mà experiències d’èxit en economia circular de Catalunya.

Butlletí