Les principals entitats ecologistes de Catalunya han exigit al govern la retirada immediata de la Llei Omnibús, i asseguren que estan estudiant les denuncies oportunes davant la UE d'aquelles qüestions que vulneren clarament la legislació europea.
Amb aquesta contundència les principals entitats ecologistes i conservacionistes del país han presentat als mitjans, aquest 8 juny, la seva posició enfront l'avantprojecte de la Llei Omnibús (la llei de simplificació, d'agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l'activitat econòmica, de 26 de maig de 2011, sotmesa a informació pública al DOGC 5891, de 1 de juny de 2011).
Del seu posicionament comú cal destacar:
- La forta crítica a la manca de transparència i de participació, i l'esperit antidemocràtic del procediment d'elaboració i tramitació d'aquest avantprojecte del qual cap de les entitats havia estat informada prèviament de la seva elaboració, ni consultada, tot i que afecta a 22 normatives ambientals i que les diverses entitats han tingut múltiples contactes amb representants del nou Govern. Cal destacar, en aquest sentit, que només estaven previstes 7 dies d'exposició pública de la llei, tot i que el govern ho va ampliar a dues setmanes, fins el 20 de juny, segons els ecologistes únicament per no incomplir terminis legals.
- La certesa que vulnera directament de legislació internacional, europea i estatal en diverses de les seves propostes de modificació de diverses lleis. En aquest sentit cal destacar la voluntat de permetre el pas de motos i cotxes per pistes forestals d'espais naturals, l'exclusió de la Vall de Santa Creu del perímetre del Parc Natural del Cap de Creus o la descatalogació d'algunes espècies protegides de petites aus cantores per permetre la seva caça en viu i la possibilitat de pescar en reserves biològiques, modificacions que vulneren normatives de rang superior.
- Una de les qüestions, sens dubte, més rellevants és que, tal com s'ha apuntat, l'avantprojecte no presenta cap justificació tècnica, econòmica o científica que motivi o demostri el benefici de l'aprovació de cap de les modificacions presentades.
Així doncs, SEO/BirdLife, EdC (Federació Ecologistes de Catalunya), IPCENA, ADENC, DEPANA, IAEDEN, GREENPEACE, Ecologistes en Acció de Catalunya, GdT, CEPA i Alternativa Verda-ONG, han mostrat de forma conjunta el seu rebuig a l'avantprojecte destacant que aquestes propostes de modificació legislativa són molt preocupants en temes tan rellevants com l'avaluació d'impacte ambiental, els residus, l'aigua, etc. I suposen un retorn a models fracassats que posen en greu compromís de futur l'estat de benestar, ambiental, social i futur energètic. En definitiva s'ha lamentat la pèrdua de sensibilitat ambiental de tot aquest avantprojecte. Una pèrdua que de fet, asseguren els ecologistes, ja s'apuntava amb la desaparició del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Adjunt | Mida |
---|---|
Roda de premsa. Foto: Jordi Prieto | 44.45 KB |