L'informe final dels resultats de la prova pilot del Sistema de Retorn d'envasos de begudes d'un sol ús a Cadaqués, que es va dur a terme del 15 d'abril al 30 de juny passats per part de la Fundació per a la Prevenció de Residus de Catalunya (FPRC), l'Associació Retorna i l'Ajuntament de Cadaqués, amb la supervisió de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha ratificat les bones sensacions viscudes pels propis cadaquesencs i cadaquesenques durant tot el funcionament d'aquesta experiència pionera. El percentatge d'envasos de begudes subjectes a un dipòsit de cinc cèntims retornats al comerç de Cadaqués ha superat el 90% durant algunes setmanes del mes de juny, tram final de la prova pilot.
En xifres globals, durant els mesos de la prova els 10 establiments col·laboradors han venut 105.901 envasos de begudes subjectes a dipòsit i se'ls han retornat 81.183 envasos, que equivalen a un 76,66% de les vendes. Si es pren el mes de juny com a referència aquest percentatge s'incrementa fins el 82,03%, arribant fins a un 91,23% la darrera setmana de juny. Això indica que el retorn d'envasos al comerç no ha deixat d'augmentar al llarg de tot el període. Segons Miquel Roset, director de Retorna, "en només dos mesos i mig, i amb aquest augment constant del retorn es confirma que el sistema ha funcionat a Cadaqués amb la mateixa eficàcia que a les 40 regions del món on ja està implantat",
Per a establir un índex de traçabilitat dels envasos, es van marcar amb una etiqueta que duia un codi de barres el 70% d'envasos posats a la venda. La xifra de retorn d'aquests envasos als mateixos comerços on s'havien comprat arriba al 66,83% en la darrera setmana. Més enllà de les xifres aconseguides,que han multiplicat per cinc la recollida selectiva d'envasos lleugers al municipi, la Mercè Girona, presidenta de la FPRC ha posat l'èmfasi en la importància que "s'ha mostrat la viabilitat tant econòmica com tècnica i social d'implantar un SDDR a un municipi català. El comerç ha integrat amb normalitat el nou sistema als seus establiments, la població ha acceptat perfectament el dipòsit i retorn d'envasos i tant el retorn manual com l'automàtic han funcionat sense problemes"
Les enquestes fetes als habitants de Cadaqués conclouen que al 85% dels cadaquesencs els hi agradaria que el sistema fos implantat a Catalunya.
En aquest sentit, un dels objectius plantejats ha estat avaluar l'impacte que tindria la implantació d'un SDDR en la gestió municipal d'acord amb els resultats obtinguts a l'experiència de Cadaqués. Els resultats indiquen que a nivell de gestió municipal, l'estalvi per a Cadaqués (3.000 habitants) amb un Sistema de Retorn seria d'entre 23.000 i 33.605 euros anuals, prop de deu euros per habitant i any.
A més a més, el material recuperat a través del Sistema de Retorn a Cadaqués ha mostrat els estàndards de qualitat més elevats de la indústria del reciclatge de tot l'estat espanyol. Això suposa que el material posat en el mercat recollit a través d'un Sistema de Retorn incrementa fins a un 40% el preu del qual s'està pagant pel material recuperat a través del sistema de contenidors. De fet, la puresa d'aquest material permet fer dels envasos recollits pel sistema de dipòsit nous envasos, un fet que no succeeix amb el material de l'actual sistema.
Podeu accedir a l'informe final complet aquí
Aviat Sostenible analitzarà aquesta experiència amb Joan Figueras, alcalde de Cadaqués.