L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Font: ICTA-UAB

02/11/2018 - 12:53

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana. El projecte, que durarà fins al juny de 2019, comptarà amb la participació dels principals actors involucrats en la gestió d'incendis, com ara Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, propietaris, ciutadans i indústries amb l'objectiu de desenvolupar una estratègia de prevenció i extinció participativa que estableixi els principals valors econòmics, culturals i ecològics del territori que han de protegir-se en cas d'incendi, i els prioritzi de manera consensuada.

El canvi climàtic pot augmentar la intensitat dels incendis forestals, i reduir els seus impactes és una estratègia fonamental d'adaptació. L'increment de les temperatures i els episodis prolongats de sequeres, sumats a les característiques actuals del paisatge derivades de l'augment de la vegetació per l'abandonament dels cultius i de la urbanització de zones residencials molt properes als boscos, han elevat al màxim la capacitat potencial del paisatge per cremar. Aquesta situació provoca que, sovint, els bombers hagin de fer front a incendis que sobrepassen la seva capacitat d'extinció, obligant-los a prioritzar les seves intervencions.

Per establir noves formes de gestionar el territori que permetin controlar millor els incendis forestals, els investigadors del grup sobre Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l'ICTA-UAB han posat en marxa un projecte pioner que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través de la seva convocatòria d'ajuts per a projectes d'adaptació al canvi climàtic. El projecte, que durarà fins al juny de 2019, comptarà amb la participació dels principals actors involucrats en la gestió d'incendis, com ara Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, propietaris, ciutadans i indústries amb l'objectiu de desenvolupar una estratègia de prevenció i extinció participativa que estableixi els principals valors econòmics, culturals i ecològics del territori que han de protegir-se en cas d'incendi, i els prioritzi de manera consensuada.

"El canvi climàtic està incrementant l'ocurrència d'incendis forestals en algunes zones del planeta. Com hem vist aquest estiu a Grècia o Califòrnia, uns pocs incendis arriben a sobrepassar la capacitat de protecció civil dels estats", comenta Iago Otero, investigador responsable del projecte. "L'objectiu final és treballar per reduir aquest risc elevat i que sigui la societat qui decideixi quins valors del paisatge cal protegir i com s'organitza per fer-ho", afegeix.

El projecte analitzarà els tipus d'incendis que tenen lloc en cada zona de la Reserva de la Biosfera del Montseny i com aquests es poden veure agreujats pel canvi climàtic. Així mateix, ha d'establir quins són els punts estratègics de gestió (PEG), és a dir, aquelles zones clau del paisatge que, a través de diverses intervencions de gestió (manteniment de cultius, pastura extensiva, etc.) poden fer que el foc redueixi la seva intensitat, oferint possibilitats per a la seva extinció i minimitzant l'afectació als valors socials del paisatge.



Les sessions de treball participatives amb tots els actors implicats permetran establir quins són els principals valors del paisatge i quins PEGs són prioritaris per a protegir aquesta Reserva de la Biosfera. "El resultat serà una estratègia de prevenció i extinció consensuada que minimitzi la pèrdua dels valors paisatgístics recollits durant el procés participatiu. El projecte reduirà l'ocurrència i els impactes dels grans incendis forestals, i catalitzarà la coordinació institucional per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic ", indica Iago Otero.

Aquest projecte està basat en l'estudi pilot Democratizing wildfire strategies. Do you realize what it means? Insights from a participatory process in the Montseny regió (Catalonia, Spain) liderat per Iago Otero i publicat recentment a PLOS ONE. Aquest estudi pilot, el mètode del qual serà replicat ara a major escala, mostra que la participació social en la planificació de la prevenció pot reduir el risc d'incendis forestals. L'equip d'Otero, exinvestigador postdoctoral a la Universitat Humboldt de Berlín, va organitzar un seguit de sessions participatives entre 2014 i 2016 que van servir per coordinar millor els diferents actors i perquè la ciutadania expressés quines zones haurien de ser considerades prioritàries davant del risc de incendis.

Aquesta informació es va integrar en els models de propagació del foc que fan servir els Bombers de la Generalitat, el que va permetre identificar aquells PEGs que minimitzessin els impactes en les zones més valorades. Segons Marc Castellnou, cap del grup d'especialistes en incendis forestals GRAF de Bombers i coautor de l'estudi, aquest mètode pilot és un primer pas cap a la corresponsabilització de la societat en la gestió del risc d'incendis. "Bombers necessita que la societat esdevingui una part activa de la gestió d'emergències. Altrament el sistema d'extinció, davant els reptes del canvi climàtic, col·lapsa", va remarcar Castellnou.

Enllaç a l’article, publicat en accés obert: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0204806


 

Etiquetes: 

Relacionats

Entrevista
Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Butlletí