L'Organització Meteorològica Mundial adverteix que l'impacte del canvi climàtic s'accelera

Font: MónPlaneta

24/04/2019 - 11:24
Inundacions a Hanoi (Vietnam) l'any 2008. | Haithanh (CC)

Inundacions a Hanoi (Vietnam) l'any 2008. | Haithanh (CC)

L'Organització Metorològica Mundial, depenent de les Nacions Unides, afirma que els impactes físics i financers del canvi climàtic s'estan accelerant. En la 25a edició del seu informe anual sobre el clima, que fa referència al 2018, afirma que els nivells de gasos d'efecte hivernacle estan duent les temperatures a nivells "cada cop més perillosos".

Si el primer informe, el 1993, alertava d'unes concentracions de diòxid de carboni a l'atmosfera de 357 parts per milió, el 2018 han arribat a 405,5 i s'espera que continuin pujant. És per això que l'any passat va ser el quart més càlid de què es té constància en la història recent del nostre planeta, superant en 1ºC la mitjana registrada entre 1850 i 1900. L'any 2018 no va ser una excepció, a més: els quatre anys més càlids s'han registrat entre 2015 i 2018.

Aquestes dades arriben alhora que l'ONU va fer una crida a emprendre accions immediates per salvar el medi ambient. Entre la informació que conté la publicació destaca la referent als mars. D'una banda, el nivell mitjà de les aigües va pujar 3,7mm durant l'any 2018 i, a més, els oceans cada cop emmagatzemen més calor, dues dades que, combinades, són molt preocupants, especialment per a les comunitats que viuen a les àrees costaneres, tant als països envies de desenvolupament com a l'anomenat Primer Món. Segons l'informe, a més, la majoria de desastres naturals de l'any, que van afectar uns 62 milions de persones, estaven relacionats amb esdeveniments meteorològics o climàtics extrems:

- 35 milions de persones van patir inundacions.

- Els huracans Florence i Michael, als Estats Units, van ser només dos dels 14 desastres que van causar més de 1.000 milions de dòlars en pèrdues al país.

- A les Filipines, el tifó Mangkhut va afectar 2,4 milions de persones i en va matar 134.

- La calor i els incendis forestals van ser la causa de més de 1.600 morts a Europa, el Japó i els Estats Units.

- L'estat indi de Kerala va patir les pluges i les inundacions més devastadores en gairebé un segle.

Incendi forestal | xx

En el que duem de 2019, a més la tendència ha estat molt semblant: el cicló tropical Idai, que va arrassar Moçambic, Zimbabwe i Malawi, podria ser un dels esdeveniments meteorològics més mortífers que s'han viscut a l'hemosferi sud. Sobre l'informe de l'OMM, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va afirmar que "ja no hi ha més temps per a dilacions". Tot i això, a dia d'avui i malgrat els esforços d'alguns països, les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen pujant.

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.

Notícia

La mesura de govern del pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona inclou dues línies d’actuació: mitigar les causes de l’emergència climàtica i adaptar la ciutat per reduir-ne l’impacte dels efectes. En el pla es preveu invertir més de 1.800 milions d’euros amb mesures que es desenvoluparan en sis eixos de treball i objectius fixats per al 2030.

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Butlletí