Mataró impulsa mesures per prevenir l'aparició del mosquit tigre

El consistori ha decidit actuar preventivament tot i que encara no s'hi ha detectat la seva presència
Font: Aj. Mataró
28/06/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'ajuntament de Mataró ha decidit prendre un conjunt de mesures preventives davant la possible aparició i reproducció del mosquit tigre (Aedes albopictus), un insecte diürn que fa unes picades més fortes i persistents que els habituals i que va ser detectat per primer cop a Catalunya l'any 2004. 

Malgrat que encara no s'ha detectat cap punt de reproducció del mosquit en aquest municipi, el consistori ha cregut necessari intervenir preventivament a espais públics i privats, sobretot per frenar la ràpida proliferació d'aquest insecte i evitar la posta d'ous i creixement de larves aquàtiques. Això s'aconsegueix eliminant els punts d'aigua on poden créixer. 

Recomanacions generals a la població

- Posar sota cobert tots aquells objectes i contenidors en els quals s'hi pugui acumular aigua. En el cas d'elements fixos i objectes que no es puguin retirar, s'hauran de revisar atentament almenys dos cops per setmana i procedir a eliminar qualsevol acumulació d'aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.

- Els plats de test, quan aquests no puguin retirar-se, caldrà mantenir-los secs.

- En els casos en què es consideri imprescindible tenir algun tipus de recipient amb aigua i a l'exterior, caldrà que aquests es mantinguin tapats, mitjançant una tapa o una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima). 

- En el cas concret de les basses o piscines, cal actuar de forma que l'aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquit tigre, procedint amb alguna de les següents actuacions: clorant l'aigua (en el cas de les piscines), introduir-hi peixos (per exemple Cyprinus carpio: carpa comuna), o bé col·locant una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima) que cobreixi completament la superfície d'aigua.

Actuacions sobre equipaments i espais a l'aire lliure
- Cementiris: tots els recipients contenidors de flors o objectes ornamentals impediran l'acumulació d'aigua lliure, accessible als mosquits que necessiten una làmina d'aigua per pondre. Per exemple, es pot mantenir la humitat mitjançant esponges o gels hidropònics, foradar els recipients per la base, o bé introduir sorres o d'altres materials com ara perlita que permetin la presència d'aigua però la facin inaccessible als mosquits. 

- Horts, solars i finques en desús: cal mantenir aquests espais lliures de possibles focus de cria de mosquits, amb especial atenció a brossa, eines de treball i elements de mobiliari abandonats. 

- Escoles: els elements de joc no han de tenir aigua estancada, especialment, en èpoques de vacances. En cas d'existència de pneumàtics, destinats al jocs, aquests han de mantenir-se secs, preferentment mitjançant perforació.

- Altres espais susceptibles d'atenció especial són els centres de jardineria i determinades activitats comercials i industrials que puguin acumular aigua i en les que cal vigilància periòdica per evitar la proliferació dels mosquits. En aquests àmbits, el control dels possibles focus de cria de mosquits ha d'incorporar-se amb caràcter obligatori als plans interns de seguretat i higiene de les empreses.

Municipis: 

Relacionats

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Notícia

Vuit centres educatius de L’Hospitalet han participat enguany en la Marató   La campanya s’ha dut a terme durant tot el mes de febrer, amb l’objectiu de fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Butlletí