Neix a les Illes Balears el manifest "Sense Límits no hi ha Futur"

Impulsat per 150 persones vol frenar la massificació turística i l'urbanisme descontrolat
19/09/2016 - 12:48

"La massificació turística i l'excés de construcció devoren les Illes cada dia. El ritme de destrucció del territori, del paisatge, de la nostra pròpia casa, és extraordinari..." Així comença el manifest #SenseLímitsNoHiHaFutur, impulsat per 150 persones d'arreu de les Illes Balears que comença ha començat a caminar aquest 17 de setembre”

 

Aquest manifest l’impulsen desenes de persones de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, que volen fer pública la seva preocupació per la situació ecològica i social a les Illes. Diferents  iniciatives però coincidents, s’han fusionat per crear el text de #SenseLímitsNoHiHaFutur, escrit amb moltes mans. El manifest és una crida a tota la societat, una crida a la reflexió col·lectiva per frenar la massificació turística i l'urbanisme descontrolat, que posa en perill recursos naturals bàsics com l'aigua, el paisatge i els ecosistemes insulars, amenaçats pel ciment i l’excés turístics.

El manifest fa esment de la situació urbanística i ofereix algunes dades per reflexionar: Els darrers 60 anys s'ha urbanitzat més d'1 hectàrea al dia de territori, un ritme que no s'atura: "El procés continua implacable, empès per una economia de demanda infinita que no contempla límits...". Malauradament però, els plans urbanístics preveuen un creixement de fins a 3,7 milions de places, unes xifres, segons els signants, inassumibles i que cal retallar de manera dràstica.

Els impulsors d'aquest manifest, estem convençuts que hi ha una majoria social amplíssima que dóna suport a mesures per frenar la massificació i aquest model urbanístic depredador.

Més enllà d'espais naturals concrets, ara és el conjunt de les illes el que està en perill, i la societat n'és més conscient que mai. Per això demanen a les institucions i els partits polítics que impulsin mesures extraordinàries, a l'alçada de la crisi ecològica i social que vivim.

Per això els signants expressen:  "Reclamam al Govern i als Consells mesures de veritat i un canvi de ritme en les polítiques que afecten el territori, exigim coratge als nostres governants, mesures concretes i compromís amb els interessos generals. El manifest exigeix frenar l'ocupació exagerada de territori per fer més i més places i frenar nous ports, camps de golf i polo, abandonant els projectes per fer autopistes i grans esteses elèctriques i apostar per un model de mobilitat racional. Sabem que és possible i que ara és l'hora, perquè sense límits no hi ha futur.

El manifest que ha tingut una ràpida difusió a les xarxes socials pot ser signat per tot aquell que ho vulgui a la web: https://senselimitsnohihafutur.com/

 

 


Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La resolució demana als Estats, les organitzacions internacionals i les empreses que intensifiquin els esforços per garantir un entorn saludable per a tothom. 

Opinió

Un altre estiu els incendis es converteixen en un forçat element transformador del paisatge a tota la conca mediterrània.Si tothom té clar quines són les causes i les solucions de la situació actual, com és que cada estiu repetim les mateixes lletanies? Al meu entendre, el principal motiu d’aquesta situació és que surt més econòmic invertir, majoritàriament, en extinció, és a dir, en el cos de bombers, que en prevenció.

Notícia

La primavera de 2022, calorosa i seca a la majoria del territori català, s’ha combinat amb el juny més càlid des de 2003 segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i una manca de pluges crònica, es preveu una campanya d’estiu molt dura per als boscos catalans i la situació no millorarà si no plou a de forma abundant a les zones afectades per sequera. L’equip científic del CREAF encoratja a la ciutadania a extremar les precaucions al camp i a ser partícips del seguiment de l‘estat de salut dels boscos a través del projecte AlertaForestal.

Butlletí