Neixen els primers polls de Gavina corsa de la història al delta del Llobregat

Es tracta d'una espècie declarada en perill d’extinció i per a la que hi ha un pla de recuperació aprovat a Catalunya
Font: Consorci del delta del Llobregat
27/06/2009 - 00:00

La Gavina corsa és una espècie de gavina considerada fins fa pocs anys rara al món, confinada únicament a la mar Mediterrània i que cria en llocs molt localitzats. Aquesta primavera, els Espais Naturals del delta del Llobregat han estat un d'aquests llocs privilegiats. Segons el Consorci del delta del Llobregat, la qualitat i tranquil·litat que s'està procurant en aquest espai natural és el que més ha contribuït a la nidificació d'aquesta espècie en perill d'extinció a Catalunya.

La Gavina corsa és una espècie de gavina aparentment com les altres, però amb unes peculiaritats que només es veuen amb l'observació detinguda i que la fan especial. És de mida mitjana, més gran que la comuna Gavina riallera i més petita que el conegut Gavià argentat. De coloració gris amb el cap i el ventre blanc, destaca sobretot pel seu bec de color vermell corall, amb una ratlla negra i groga a la punta, i per les seves potes negres. El color del bec li dóna aquest toc especial, però encara ho és més per la seva raresa, ja que la seva distribució mundial es limita a la Mediterrània, arribant a l'hivern fins a Mauritània.

Fins fa pocs anys estava considerada en perill d'extinció, i només niava en comptades illes solitàries del Mediterrani. A Catalunya era una espècie escassa fins l'any 1981 en que es va instal·lar com a nidificant al Delta de l'Ebre. En aquell any van criar 36 parelles en una ambient fins aquell moment atípic: les platges solitàries. A partir dels anys 90 del passat segle la seva població va començar a créixer i la colònia del delta de l'Ebre ràpidament es va convertir en la més gran de tot el món, amb més de 15.000 parelles l'any 2008.

Al Delta del Llobregat la Gavina corsa era una espècie estival, que va començar a augmentar la seva presència paral·lelament amb l'augment de la colònia tarragonina. Era rara abans dels anys 80, però a partir dels noranta comença a ser comuna a la primavera i l'estiu. Un sector de la població juvenil de les Gavines corses que, en època de cria, no tenien lloc al delta de l'Ebre, va "descobrir" el delta del Llobregat. Poc a poc es va consolidar aquest lloc com una zona ideal pel repòs i alimentació dels exemplars juvenils. Cada any els juvenils han anat disminuint i els exemplars adults s'han fet més nombrosos. Amb el pas dels anys el delta del Llobregat ha esdevingut més important per a la població de Gavines corses del Mediterrani, fins al punt que s'han arribat a concentrar a la vegada més de 2.600 exemplars i s'ha estimat que durant l'any 2008 van passar pel delta del Llobregat més de 8.000 Gavines corses, la majoria procedents del delta del Ebre, però també de les Balears, de Còrsega, de Sardenya o de les Columbretes.

El delta del Llobregat cobra importància quan hi ha aturades biològiques del vaixells de pesca que es dediquen a la pesca de la sardina en les proximitats de les àrees de cria, com el delta del Ebre. En aquestes condicions l'arribada d'exemplars al Llobregat encara és més considerable, perquè a diferència d'altres gavines que s'han adaptat a menjar una mica de tot i freqüenten els abocadors, la Gavina corsa és fonamentalment piscívora i obté gran quantitat del seu aliment del rebuig dels vaixells de pesca. Quan aquest aliment falla, la gran població del delta de l'Ebre, al no obtenir suficient aliment per a tots els seus membres, es veu obligada a desplaçar-se.

Això és el que ha succeït el mes de maig de 2009, però amb la diferència que moltes parelles que encara no havien començat la nidificació han escollit el delta del Llobregat per fer-ho, per primer cop a la història. Aquest any s'han establir petits nuclis a diferents llocs dels Espais Naturals del Delta del Llobregat. No totes les parelles han tingut èxit reproductor, fet normal quan s'estableixen per primer cop en un espai desconegut per a elles. Tot i la tranquil·litat aconseguida en gran part dels Espais Naturals, i que l'any passat ja va propiciar la nidificació d'espècies escasses en Catalunya com l'Ànec blanc, el Xatrac menut, la Perdiu de mar i el Bec d'alena, dos terços dels nius de Gavina Corsa no han evolucionat han èxit, la majoria per depredació. Però al llarg de la primera quinzena del mes de juny sí han nascut els pollets dels cinc nius que s'han salvat de la depredació, essent els primers polls de Gavina corsa nascuts al Delta del Llobregat.

Segons María José Albaladejo Albaladejo, Gerent del Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat, "que la Gavina corsa estigui criant al delta del Llobregat, en un indret tant a prop de la gran metròpoli barcelonina, és un fet realment destacat que hem de continuar propiciant i que ens obliga a una gestió molt acurada, al tractar-se d'una espècie declarada en perill d'extinció i per a la que hi ha un pla de recuperació aprovat a Catalunya".

AdjuntMida
Image icon Exemplar de Gavina corsa9.82 KB

Relacionats

Notícia

El Ple de l'Ajuntament del Prat de Llobregat ha aprovat congelar l’IBI a llars i comerços aquest 2025 per compensar l’impacte a les llars de la nova taxa europea de residus.

Notícia

El Cèntric del Prat ha acollit la presentació de l’obra d’aquesta pionera de l’educació ambiental, que ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament del Prat.

Article

DEPANA presenta el llibre El Delta del Llobregat a través del meu prisma. A l’encalç d’una educació ambiental, obra de la biòloga i docent durant trenta-cinc anys Marina Mir. 

Butlletí