Si es pintessin de blanc o de colors clars les teulades dels edificis i les altres superfícies planes, com ara les carreteres, s'aconseguirien uns beneficis similars a prohibir tots els cotxes del món durant 11 anys. És la teoria d'Steven Chu, Nobel de Física al 1997 i ministre d'Energia dels Estats Units, que ha apostat per aquesta senzilla i econòmica mesura com la millor arma per lluitar contra el canvi climàtic.
En una conferència científica a Londres, Chu ha explicat que si les teulades, paviments i carreteres es pintessin de colors clars reflectirien la llum del sol, en lloc d'absorbir-la, la qual cosa ajudaria a combatre l'escalfament del planeta. Ha detallat que, en concret, s'aconseguiria una reducció de les emissions de CO2 similar a la que s'obtindria prohibint la circulació de tots els cotxes del món durant 11 anys.
Chu creu que totes les teulades planes s'haurien de pintar de blanc i les inclinades, de colors freds. Les carreteres, de la seva banda, podrien pintar-se del color del ciment perquè el blanc encegaria els conductors.
El Nobel de física ha reconegut haver basat la seva teoria en el estudis del científic Art Rosenfeld, que l'any passat va calcular que canviar els colors de les superfícies en les 100 ciutats més grans del món estalviaria l'equivalent de 44.000 milions de tones de CO2.
Els científics han recordat, a més, que l'arquitectura tradicional mediterrània, on els edificis són d'un blanc pur, ja està basada en aquesta teoria, que fa que les cases siguin més fresques i permet reduir la quantitat d'energia necessària per a la refrigeració.