Ramon Folch reconegut amb el Premi Nat del Museu de Ciències Naturals

El socioecòleg i director científic de Sostenible rep el guardó per la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient
23/11/2020 - 09:17

El jurat ha decidit atorgar el Premi Nat 2020 a Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient a casa nostra i en l’àmbit internacional, per la creació d’eines científiques i educatives innovadores al servei de naturalistes i ecòlegs, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura.

El biòleg i socioecòleg Ramon Folch ha estat guardonat amb el Premi Nat 2020, una distinció honorífica que atorga el Museu de Ciències Naturals de Barcelona a persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals. El premi a Ramon Folch és un reconeixement a la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient, així com per la creació d’innovadores tècniques científiques i educatives que han tingut un gran impacte en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura. En l’edició d’enguany, també ha estat premiada amb la Menció d’Honor Nat, a títol pòstum, la microbiòloga Lynn Margulis

Ramon Folch (Barcelona, 1946) és doctor en Biologia i socioecòleg. És fundador de l’Estudi Ramon Folch i Associats (ERF) i expert en gestió territorial, urbanística i energètica. També és membre del Capítol Espanyol del Club de Roma, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans i conseller d’Aigües de Barcelona. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (La Plata, Argentina), consultor ambiental de la UNESCO (París) i president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ramon Folch és director científic de Sostenible.cat, la revista de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, pionera en la comunicació ambiental, des del seu naixement fa més de 20 anys i ERF s'encarrega de la producció de la publicació.

El jurat ha destacat també la seva tasca com a pioner de la divulgació de les ciències ambientals i de la gestió de la natura a Catalunya i a escala global. En un moment d’aïllament científic provocat per la dictadura i la transició, Ramon Folch va ser impulsor de grups de treball per a la creació d’eines científiques i educatives que van tenir gran impacte en diversos àmbits professionals. En són exemples Natura, ús o abús? El Llibre Blanc de la gestió de la natura als Països catalans (1976) o la Història Natural dels Països Catalans (1981-1992, en 16 volums). Ramon Folch també ha comissariat grans exposicions, ha creat sèries de televisió, és columnista a la premsa diària, ha participat en programes de televisió i ràdio i ha escrit una trentena de llibres i al voltant de dos-cents articles científics.

Respecte a la menció d'honor a Lynn Margulis, aquesta biòloga evolucionista i microbiòloga és considerada una de les pensadores més  estimulants i originals de la seva generació. Va dedicar tota la seva vida a estudiar el microcosmos dels  organismes més petits de la Terra.  La gran contribució de Margulis va ser la formulació  i difusió de la teoria de l’endosimbiosi segons la qual les cèl·lules eucariotes (els maons amb els quals estan construïts els  éssers vius) són literalment una amalgama de cèl·lules bacterianes diverses. En front de les visions que presentaven l’evolució com una competició en la qual sobreviuen les espècies que millor s’adapten, Margulis va proposar  un nou paradigma que identificava la cooperació i l’associació com un factor decisiu en l’evolució dels organismes. Aquest plantejament, que en el seu moment la va enfrontar amb bona part de la comunitat científica, va suposar un gir fonamental en la comprensió de l’evolució de les espècies i avui està totalment acceptat. Margulis va rescatar la teoria d’autors oblidats com Konstantin Merezovski i Boris Kozo-Polianski, la va enriquir i completar i va tenir un paper fonamental en la seva difusió i posterior acceptació generalitzada.

El lliurament dels Premis Nat 2020 tindrà lloc el 25 de novembre a les 18.30h amb la conferència “Difondre coneixement més que divulgar curiositats” que el guardonat, Ramon Folch, donarà en el transcurs de l’acte.

En aquest acte, en format virtual, hi intenvindran l’alcaldessa de  Barcelona, Ada Colau i la directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedes. Es podrà seguir en directe al canal YouTube del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 


 

 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Notícia

El projecte engloba la creació d’un espai artificial i que serà naturalitzat d’aigua, compost per un curs d’aigua de flux lent i tres basses, dissenyat per afavorir la biodiversitat i configurar un conjunt que faciliti l’apropament de la ciutadania a la natura, gràcies a la instal·lació d’un mirador elevat i de diversos punts d’aguait.

Butlletí