Restaurada la vegetació de ribera del meandre del Gelabert de Manlleu

Font: Ajuntament de Manlleu
10/03/2011 - 00:00

Després d'un any de treballs, han finalitzat les actuacions de restauració del bosc de ribera al meandre del Gelabert de Manlleu, situat aigües avall del nucli urbà, a la riba esquerra del riu Ter, i en solució de continuïtat amb el meandre de la Devesa, també de gran interès ecològic. Les actuacions de restauració del bosc de ribera al meandre les ha portat a terme l'Ajuntament de Manlleu dins el marc del projecte "Riberes del Ter"

Recuperar el bosc de ribera
Per restituir el bosc de ribera originari de l'entorn fluvial s'han plantat més de 700 plançons d'arbres autòctons, una part dels quals són procedents dels arbres plantats l'hivern passat en un viver fet expressament a l'Arborètum.

Prèviament es van tallar els peus d'espècies invasores, sobretot acàcies, ailants i negundos, i es van substituir per les espècies principals del bosc de ribera autòcton: roures, freixes, salzes i verns.

Els arbres forans es van tallar - i molta gent n'ha aprofitat la fusta per cremar-la a casa - i la brancada restant s'ha triturat allà mateix. En alguns punts apartats dels camins s'han deixat pilots de fusta morta amb el propòsit que la fauna, com ara ratolins, musaranyes o llúdrigues, creï amagatalls. També s'ha deixat algun arbre mort en peu per facilitar, per exemple, refugis per a les rates-pinyades i llocs on els pigots puguin fer el niu.

Una zona d'interès ecològic i paisatgístic.
El meandre del Gelabert és una finca amb 10 hectàrees de superfície, aproximadament, de propietat de l'Ajuntament de Manlleu. El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) classifica tot aquest bosc com a subsistema riberal d'una zona d'interès ecològic i paisatgístic. El bosc de ribera del Gelabert és notablement madur i extens, amb més de 100 metres d'amplada, constituït per franges de sarga, vern, salze blanc, àlber, tell de full gran, freixe de fulla gran i om, entre d'altres espècies autòctones.

La fauna aquàtica és rica i abundant, amb algunes espècies d'interès comunitari i de conservació prioritària (segons l'annex I de la Directiva Hàbitat de la Unió Europea, 92/43/CEE i 97/62/CE). Pel que fa als peixos, destaca la presència del barb de muntanya, i d'aus hi podem veure el blauet, el corriol petit, la xivitona vulgar, el bernat pescaire, el martinet de nit, el martinet blanc i l'ànec collverd.

El projecte ‘Riberes del Ter'
Les actuacions de restauració del bosc de ribera al meandre del Gelabert de Manlleu s'han fet en el marc del projecte "Riberes del Ter" i van iniciar-se el primer semestre de l'any passat.

Els treballs han estat duts a terme per una brigada formada per un cap de colla, especialista en treballs de restauració i inserció social, acompanyat per persones amb risc d'exclusió social i laboral, contractades expressament per a aquesta tasca, i per l'alumnat del Mòdul d'Horticultura i Jardineria del programa Treball als barris, que seran els encarregats, fins a finals d'any, de fer el manteniment dels plançons plantats.

El projecte "Riberes del Ter" consisteix en el desenvolupament a l'Alt Ter d'acords i actuacions de custòdia fluvial amb propietaris públics i privats, i parteix de l'acord marc de custòdia que es va fer el 2 de març de 2009 entre el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis-Museu Industrial del Ter i tres ajuntaments de la comarca d'Osona: Manlleu, Torelló i les Masies de Voltregà.

Per a més informació, consulteu el web del projecte "Riberes del Ter"

 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Manlleu ha aprovat l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera.

Acte
04/03/2024 - 08:00
Manlleu
Notícia

Abandonar deixalles a la via pública o en espais no habilitats serà sancionat amb 750 euros de multa i, addicionalment, el cost de l'operatiu per identificar la persona infractora

Butlletí