Sabadell fa front a la sequera amb l'impuls de la recuperació de diferents pous i l'extensió del reg

Les actuacions suposen una inversió de 700.000 euros
SOSTENIBLE
10/02/2008 - 00:00
L'Ajuntament de Sabadell i el Grup CASSA han posat en marxa diverses mesures per tal de fer front a la sequera, donat que la conca Ter- Llobregat, de la qual s'abasteix Sabadell ha entrat en excepcionalitat 2.

Aquest escenari preveu la prohibició de destinar aigua a altres usos que no siguin l'abastament domèstic, industrial o comercial. A més de mesures immediates, l'Ajuntament està treballant per impulsar un paquet d'obres d'emergència que impliquen la recuperació de diferents pous de la ciutat i l'extensió del reg i la neteja amb aigua regenerada i que suposen una inversió d'uns 700.000 euros. Per tal de coordinar i vetllar pel compliment d'aquestes mesures, s'ha constituït una comissió mixta de seguiment entre diferents departaments de l'Ajuntament i CASSA.

El regidor d'Espai Públic, Paco Bustos, ha destacat que "com a ciutat, estàvem fent els deures molt abans que arribés l'excepcionalitat 2 amb mesures com l'aigua subterrània o estendre l'ús de l'aigua regenerada". De la seva banda, el sotsdirector de la companyia d'aigües, CASSA, Paulino Garcia, ha fet una crida a un ús responsable d'aquest bé i ha afegit que "els esforços que es facin aquests mesos seran molt importants per recuperar el nivell dels embassaments". Finalment, el regidor de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes, Ricard Estrada, s'ha sumat a la crida al consum responsable i ha assenyalat que "des de l'Ajuntament hem pres mesures i tenim un equip que treballa per intentar mitigar la sequera".


Així, s'implementaran les mesures previstes al decret de sequera de l'ACA i que suposa que no es podrà utilitzar aigua apta per al consum humà per a regar jardins, prats, horts i zones verdes; no es podrà fer servir aigua d'ús de boca per a la neteja de carrers, sendes, voreres de caràcter públic o privat; no es podran emplenar piscines, estanys i fonts, privats o públics; no es podrà utilitzar aigua per a fonts de consum humà que no disposin d'elements automàtics de tancament; i es prohibeix el rentat de mànega de tota mena de vehicles.

En compliment d'aquestes mesures, s'ha reduït des d'avui el reg de parcs i jardins, s'està duent a terme la neteja de carrers amb aigua regenerada, s'ha incrementat el nombre de parcs i jardins que es reguen amb aigua regenerada i s'està realitzant un inventari d'equipaments de salut, gent gran, llars d'infants i escoles per si la sequera s'accentua i d'aquí un temps la conca Ter-Llobregat pogués entrar en nivell d'emergència.

Pel que fa a les fonts, cal dir que les fonts ornamentals ja estaven tancades en compliment de les mesures dictades per l'excepcionalitat 1 i que a partir d'avui s'han tancat les zones ajardinades amb reg automatitzat. Només funcionen les fonts que disposen d'un circuit tancat d'aigua. Sabadell disposa, en determinats parcs, de reg amb aigua regenerada, de manera que es podrà regar amb normalitat el Parc del Taulí, alimentat amb aigua procedent del riu Ripoll, les zones de Via Alexandra, alimentades amb aigua de la mina de Ribatallada, i el Parc de Catalunya, alimentat amb aigua procedent d'un pou del propi parc.

Noves inversions
A més d'aquestes mesures que ja estan operatives a dia d'avui, l'Ajuntament està impulsant noves inversions per valor de 700.000 euros amb l'objectiu de fer front a la sequera. Així, es treballarà per la recuperació de 3 pous de la ciutat com són el de Can Armengol, situat al cementiri i que permetria regar els voltants d'aquest espai; el pou de Can Feu que permetria donar servei a parcs i jardins d'aquesta zona i el de Can Gambús. També s'estudia fer un pou nou al Parc Catalunya per tal de regar la zona propera als habitatges de Can Rull.

Un altre eix de treball és l'ampliació de la capacitat de desinfecció de dues mines: la de Ribatallada, que ja s'utilitza pel al reg, i la del Ripoll, on està previst ampliar els filtres ultraviolats.

Totes aquestes actuacions aportaran 3000 m3/dia. Gran part d'aquestes aigües s'utilitzaran per al reg però les aigües de la mina de Ribatallada i de Can Feu podran utilitzar-se també com a aigües de xarxa en cas de necessitat.
Sabadell va entrar en nivell d'excepcionalitat 1 el mes d'abril de 2007, quan es van establir algunes restriccions per tal de pal·liar la sequera. El consum d'aigua potable per al reg de zones enjardinades es va limitar a un màxim de 450 metres cúbics per hectàrea al mes de superfície realment enjardinada. També es va restringir l'ús d'aigua potable per a la neteja de carrers i només es permetia l'ús per raons higièniques i sanitàries. També es van tancar les fonts ornamentals.

Estalvi d'aigua
A més d'aquestes mesures, l'Ajuntament i CASSA continuen recomanat a la població fer un ús racional de l'aigua i promouen l'estalvi d'aquest bé. Donat la situació d'excepcionalitat 2, les dues parts volen insistir en fer una crida al comportament cívic de la població i recomanen, entre d'altres mesures, que es tanquin les aixetes quan no s'utilitzin, que es reparin les aixetes o cisternes del vàter que perdin aigua, dutxar-se en comptes de banyar-se i instal·lar dispositius d'estalvi d'aigua, entre d'altres mesures.




Municipis: 

Relacionats

Notícia

La planta produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Entrevista
Dante Maschio, Enginyers sense Fronteres

Butlletí