Troben dues noves espècies de ratpenats al Parc Natural de la Serra de Collserola

Redacció
23/12/2011 - 00:00
L'Àrea d'Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha constatat per primera vegada al Parc Natural de la Serra de Collserola, la presència del nòctul petit (Nyctalus leisleri) i del ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus) aquesta tardor. El primer és un ratpenat típicament forestal que migra des del centre i nord d'Europa fins a terres mediterrànies per aparellar-se i hivernar mentre que el segon és una espècie sedentària típicament forestal i amenaçada.

Un individu de nòctul petit ha estat localitzat dins una caixa-refugi de fusta que havia estat instal·lada l'any 2006 pel mateix equip d'investigadors en una zona de reserva del Parc Natural. La inspecció de caixes forma part del seguiment anual de quiròpters que dur a terme el Parc Natural de Collserola i fins aquest any les caixes només havien estat ocupades ocasionalment per pipistrelles, ratpenats molt més comuns.

L'objectiu bàsic de col·locar caixes-refugi és el d'oferir més protecció a espècies de ratpenats forestals que no troben arbres vells amb forats i clivelles per amagar-se. Gràcies al seguiment de caixes també es completa l'inventari, com en el cas de la detecció d'aquest nòctul. El nòctul petit és un ratpenat de mitjanes dimensions, de coloració marronosa i amb pelatge dens, que presenta ales llargues i estretes adaptades a un vol ràpid i rectilini, de fins a 56km/h.

Altres estudis realitzats pel Museu de Granollers en el Parc Natural del Montnegre i el Corredor semblen indicar que a Catalunya els mascles serien residents mentre que les femelles realitzarien grans migracions latitudinals, arribant aquí cap a la tardor i marxant a la primavera. Durant setembre i octubre aquests ratpenats poden formar harems de fins a 10 individus en un mateix refugi, i solen seleccionar sobretot arbres madurs i vells on aparellar-se.

D'altra banda, la nova implantació d'un sistema de detecció d'ultrasons a alta freqüència i automatitzat des del 2010 ha permès tenir les dues primeres cites de ratpenat de bosc en una altra zona forestal de Collserola. La metodologia de treball és pionera i permet la detecció de diferents espècies que passarien pràcticament desapercebudes amb altres tècniques d'estudi.

El ratpenat de bosc acostuma a criar sota les escorces d'arbres vells però segons les dades actuals a Collserola només hi deu haver mascles o animals de pas. A mig termini l'objectiu del Parc Natural hauria de ser aplicar mesures de gestió per tal d'aconseguir que aquestes espècies forestals criessin als boscs de Collserola, fet indicatiu de la bona qualitat dels boscs.

Com totes les altres espècies de ratpenats catalans, tant el nòctul petit com el ratpenat de bosc són insectívors i per tant molt importants per controlar les poblacions d'insectes. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn i dels boscos. La davallada constant de les poblacions de ratpenats ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d'hàbitats de la Unió Europea.

Relacionats

Butlletí