Un estudi climàtic constata que algunes parts d'Europa s'escalfen més ràpidament del previst

Font: Alberto Alcántara. CCMA

04/09/2019 - 09:00

Un nou estudi climàtic constata que algunes zones d'Europa s'estan escalfant més ràpid del previst pels models climàtics. Els resultats són més evidents en l'àrea del centre del continent, en països com França o Bèlgica.    

La investigació, publicada a la revista Geophysical Research Letters de la societat científica AGU, mostra que el nombre de dies d'estiu amb calor extrema s'ha triplicat des de 1950 i els estius generalment s'han tornat més calorosos.

Al mateix temps, el nombre de dies d'hivern amb fred extrem s'ha reduït almenys a la meitat. Els hiverns s'han tornat també més càlids en general.

Segons Ruth Lorenz, científica de l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric i autora principal de l'estudi, "aquestes tendències són molt més grans que les que esperaríem de la variabilitat natural. Això és un senyal real del canvi climàtic".

Més enllà de la variabilitat natural

Els investigadors han analitzat dades d'observació registrades a les estacions meteorològiques europees entre 1950 i 2018. En particular, han analitzat els dies més calorosos i les nits més fredes de cada any, i com han canviat aquests valors amb el pas del temps. S'ha trobat un escalfament dels extrems, tant dels freds com dels càlids, en més d'un 90% de les estacions analitzades.

La temperatura dels dies extremadament calorosos han pujat una mitjana de 2,3 ºC, mentre que les nits extremadament fredes s'han escalfat 3 ºC de mitjana. Aquests dos valors superen clarament el grau d'escalfament mitjà dels estius i els hiverns corresponents.

Més intensificació al centre d'Europa

L'estudi comprèn 3 regions diferenciades: el Nord d'Europa, l'Europa Central, i l'entorn Mediterrani. És al centre d'Europa on es registra un escalfament superior. Allà, els valors extrems s'han escalfat al voltant del 50% més que la mitjana del període corresponent de l'estiu.

Els resultats també mostren que la regió s'està escalfant més ràpidament del que preveuen els models climàtics. Als Països Baixos, Bèlgica o França, l'escalfament observat és aproximadament el doble del previst, segons quantifica l'analista climàtic Geert Jan van Oldenborgh, del Royal Meteorological Institute de De Bilt.

Justament aquest estiu de 2019 ha deixat rècords de calor a diversos països d'Europa:

Els autors avisen que els estius i hiverns europeus s'escalfaran a mesura que el canvi climàtic s'acceleri, i afectaran ciutats i persones que no estan preparades per a l'augment de les temperatures. Podeu consultar l'estudi complet en aquest enllaç.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Notícia
Pòdcast de Crític

Notícia

La Diputació de Barcelona serà present a la 29a Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic (COP29), que se celebra de l'11 al 22 de novembre a Bakú, on subratllarà el paper primordial dels pobles i ciutats de la província per accelerar la descarbonització. 

Butlletí