Quins són els efectes del canvi climàtic? Què està fent la Unió Europea per protegir el planeta? Què podem fer nosaltres, com a ciutadans, per ajudar a reduir emissions, consumir menys recursos i viure de manera més sostenible? Aquestes són algunes de les preguntes que troben resposta en una exposició de la Comissió Europea sobre el canvi climàtic i l'eficiència energètica, que s'ha inaugurat aquesta setmana a Barcelona. La mostra s'està exhibint simultàniament en diverses ciutats d'Europa amb motiu de la Cimera Mundial sobre Canvi Climàtic que tindrà lloc aquest mes de desembre a Copenhaguen. A Catalunya, l'exposició té el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Secretaria per a la UE de la Generalitat de Catalunya, i de la Diputació de Barcelona, en el marc de la iniciativa Europa-Direct de la Comissió Europea. El mes de novembre, l'exposició coincidirà amb la darrera reunió de líders mundials prèvia a la Cimera de Copenhaguen, que tindrà lloc a Barcelona.
L'exposició, que s'ha inaugurat a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, consta de disset panells explicatius que defineixen les polítiques i els compromisos de la UE en la lluita contra el canvi climàtic de cara a la propera cimera de l'ONU a Copenhaguen. També es presenten, de manera didàctica, diferents contribucions que cada ciutadà pot fer en el seu dia a dia per ajudar a complir aquests compromisos. La mostra romandrà fins al 2 d'octubre en aquesta facultat.
D'aquí a finals d'any, l'exposició es podrà veure a la Universitat Autònoma de Barcelona, al Palau Robert i als ajuntaments de Tarragona i Lleida. L'exposició està elaborada per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea i s'ha traduït a més d'una vintena de llengües, entre elles el català.
Cimera prèvia a Barcelona
La inauguració de la mostra al Palau Robert, on estarà instal·lada en un envelat al jardí del 2 al 13 de novembre, coincidirà amb la celebració a Barcelona de la darrera sessió negociadora prèvia a la Cimera sobre Canvi Climàtic de Copenhaguen. En aquesta Cimera s'espera que la comunitat internacional arribi a un acord sobre els compromisos de reducció d'emissions per a l'etapa post-Kyoto, fins al 2020. La Unió Europea ha assumit un paper de lideratge en la lluita contra el canvi climàtic i s'ha compromès a reduir un 20% les emissions respecte del 1990, com també a reduir un 20% el consum energètic i augmentar el percentatge que prové de fonts renovables. Aquests són uns compromisos acordats pels 27 estats membres i per als quals ja s'està treballant. Però, a més, la Unió Europea s'ha mostrat disposada a augmentar aquests compromisos fins al 30% de reducció de les emissions si en la Cimera de Copenhaguen els països desenvolupats arriben a un acord global sobre aquest objectiu.
--
Notícies relacionades:
Barcelona, seu de la trobada prèvia a la cimera mundial sobre canvi climàtic de Copenhaguen