Una seixantena d’Alcaldies s’adhereixen a l'acord per la millora de la qualitat de l'aire

17/10/2021 - 21:21

62 Alcaldes, Alcaldesses i altres ens municipals representants del món local s’adhereixen a la “"Declaració de Sabadell, per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire”, promoguda per l’Ajuntament de Sabadell, seu del 2n Congrés de Qualitat de l’Aire que ha reunit autoritats, investigadors, tècnics i empreses del sector, durant dues jornades www.congresaire.cat

 

Podeu consultar el llistat d'ens locals adherits a la Declaració de Sabadell (a data 15 d'octubre del 2021)


L’acte, en directe, des de l’escenari de l’Auditori de Can Balsach de Sabadell (Sala Mary Walton, en honor a la investigadora pionera en la lluita de la contaminació atmosfèrica al segle XIX), ha acollit a alcaldes i alcaldesses de tot el territori català, 12 presencials i 26 en remot. Durant la mitja hora de l’acte, alguns dels càrrecs electes han manifestat els motius de l’adhesió del seu consistori.

En la primera intervenció, Xesco Gomar, President Delegat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, ha manifestat que s’hi adhereixen “pels continguts, la situació i el moment que vivim, perquè parlem de la ZBE, d’un transport públic més eficient i sostenible -fonamental- per la lluita contra el canvi climàtic, la neutralització del espais públics, la transició energètica i la reducció dels residus. Tenim molta feina per endavant ”. Gomar, al mateix temps, insta a deixar oberta la Declaració perquè hi hagin més adhesions en el que pot ser un inici de molts canvis a la societat.

Tot seguit i des de l’escenari de Can Balsach, Cesca Berenguer, Alcaldessa de Viladecavalls, ha exposat la situació d’afectació del seu municipi per vies molt transitades, fet que els posa en greu perill la qualitat del seu aire, remarcant: “El compromís que avui adoptem ha de ser el principi d’una gran mobilització del món local que el privilegi d’estar a primera línia al servei de la ciutadania i que també necessita que les autoritats prenguin consciència per treballar conjuntament”.

Des de l’Ajuntament de Badia del Vallès, amb paraules de la seva alcaldessa, Eva Menor : “Constatem que la contaminació de l’aire no coneix fronteres, no podem lluitar des d’una perspectiva local encara que aquesta sigui cabdal, hem d’implicar tots els municipis però ho hem de fer amb plans de mobilitat efectius, amb mesures lògiques i efectives amb una acció coordinada, decidida i descentralitzada”.

L’Alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, ha parlat també en representació de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i el municipalisme català i ha argumentat l’adhesió “perquè el benestar de les persones ha de ser un dels objectius principals de tots els responsables municipals, això s’ha vist amb la gestió de la crisis sanitària. Avui ens comprometem per treballar plegats per una mobilitat, un urbanisme i un disseny però també a ser més transparents i a saber explicar aquests punts.

En el seu torn, Josep Mayoral, Alcalde de Granollers, ha recordat el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia, que ja compta amb un miler de ciutats europees adherides. “Va ser el primer gran impuls, demostrava que la única manera de lluitar era casa a casa, edifici a edifici, carrer a carrer, barri a barri, ciutat a ciutat. Si volem guanyar hi ha 5 qüestions clau: lideratge municipal, presència activa de la ciutadania com a motor de canvi, treball en xarxa (arc metropolità), visió regional i la acadèmia”, refererint-se a la comunitat científica. Mayoral creu ferventment en la unió davant aquest moment climàtic al límit.

L’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, s’ha mostrat implicada i predisposada a “posar fil a l’agulla perquè els espais de vida saludable contribueixin a la mitigació del canvi climàtic i això no és un repte fàcil” . Després d’haver aplicat al seu municipi molts plans de mobilitat promoguts per l’AMB i signat acords per millorar la qualitat de l’aire a nivell metropolità, Badia puntualitza: “el camí es demostra caminant”.

Des de terres de ponent, Jaume Rutllant, regidor de l’Ajuntament de Lleida, es mostren des de sempre: “alineats amb l’agenda 2030 i els ODS, compromesos plenament amb aquests objectius de la Declaració, en unes ciutats orientades a la qualitat de vida de les persones”.

Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental, el seu President i Alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha començat la seva intervenció recordant el Pla d’Acció Supramunicipal signat a principis de 2021 per la Millora de la Qualitat de l’Aire, gestat a la primera edició del Congrés. “Es tracta del repte de treballar plegats en la mateixa direcció perquè el que fem a un poble conseqüències al del costat i al de més enllà”. Giménez recorda que totes les mesures exigeixen als ajuntaments, “i no ho podem fer sols, ens hem de dotar d’un marc de governança, demanant reforçar el treball conjunt”.

Per cloure la cimera i abans de la foto institucional de tots els alcaldes que han seguit l’acte connectats i presencialment en directe, l’Alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha mostrat el seu agraïment per l’ampli suport a la Declaració. “L’última gran revolució va ser la industrial, els carrers eren plens de xemeneies i de soroll, ara anem cap a una revolució verda. Els municipis són claus pel que representem i per la força i capacitat que tenim. Toca fer-ho i som molt capaços. La revolució de la qualitat de l’aire anirà endavant!

Foto: Moment que el conjunt d'Alcaldes, Alcaldesses i altres representants d'entitats locals han mostrat el seu suport i adhesió a la Declaració de Sabadell

Podeu veure el fil de Twitter on hem fet el seguiment de l'acte intervenció a intervenció

 
 

 

Segona jornada del Congrés amb 3 àrees de debat

La segona jornada del Congrès ha començat amb les ponències magistrals de Sergi Saurí de CENIT sobre les mesures de mobilitat per millorar la qualitat de l'aire, i Jan Mateu del BSC per compartir el projecte Caliope Urban sobre modelització.
 

Salut, Avaluació i Modelització i Emissions rurals

Aquesta segona jornada ha comptat amb una triple vessant d’anàlisi en les taules rodones plantejades. Per una banda la Salut, abordada des de l’àmbit de la Salut Pública que ha comptat amb Rafael Borge, Profesor Titular de la Universidad Politécnica de Madrid del Departamento de Ingeniería Química Industrial y del Medio Ambiente, la Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales. Laia Font, Tècnica superior en salut pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Xavier Querol, Professor investigador de IDAEA-CSIC. Una sessió moderada per Anna Gómez Gutiérrez, Cap de servei - Servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de l'Agència de Salut Públic de Barcelona.

Foto: D'esquerra a dreta, Anna Gómez, Laia Font i Xavier Querol

 

La Salut de la Infància i la Contaminació Atmosfèrica

Diversos estudis corroboren la relació entre l'exposició a la contaminació de l'aire i diverses malalties, amb un impacte específic en el col·lectiu d’infants. Per exemple, un de cada tres casos d'asma infantil a la ciutat de Barcelona estan relacionats amb la contaminació de l'aire. Aquesta exposició té lloc sobretot en l’àmbit domèstic, així com a l’entorn escolar, però també de camí a l'escola, per exemple. Per parlar-ne hem comptat amb les intervencions de: Laia Serra, de l’empresa AtmOOs, sobre el projecte de ciència ciutadana sobre qualitat de l'aire i mobilitat escolar, Guille López, coordinador de la Revolta Escolar, amb la presentació dels resultats de la campanya "Revolta Escolar". I per últim, Mireia Gascon, de l'ISGlobal, amb la Iniciativa Entorns Escolars Segurs i Saludables. Una sessió que ha estat moderada per Jordi Sunyer, Cap del Programa de Infància i Medi ambient de l’ISGlobal.
 

L’Avaluació i Modelització atenent la Modelització a escala regional

La modelització de la qualitat de l'aire esdevé una eina clau i complementària a l'ús observacions a fi de: fer diagnosis, pronòstics i planificar diferents mesures per millorar la qualitat de l'aire. En aquesta sessió s’ha proporcionat una visió transversal posant en comú treballs a diferents escales, amb la participación de Hilde Fagerli, cap de la divisió de modelització climàtica i contaminació atmosfèrica. Norwegian Meteorological Institute, Oriol Jorba Casellas, Cap del grup de Composició Atmosfèrica. Barcelona Supercomputing Center (BSC), Mireia Udina Sistach, Professora Associada de la Universitat de Barcelona, Eva Pérez Gabucio, Tècnica de la Secció d'Immissions del Servei de Vigilància i Control de l'Aire de la Generalitat de Catalunya i Lluis Alegre Vall, Director de l’Àrea de Mobilitat de l’ATM. Una taula rodona en anglès moderada per Albert Soret Miravet. Cap del grup de Serveis del Sistema Terra. Barcelona Supercomputing Center (BSC).

Foto: Taula sobre modelització
 

Els Bioindicadors com a avaluació de la qualitat de l’aire

L’ús de bioindicadors en el seguiment i avaluació de qualitat de l’aire planteja noves oportunitats en la gestió d’aquest vector, no només en àmbits no urbanitzats. Al Congrés s’han presentant 3 exemples en l’ús de bioindicadors associats tant a: fluxes (aire/aigua) centrant-se en com la pluja ens permet avaluar la qualitat de l’aire; organismes vius tipus líquens i per últim treballs realitzats associant el nivell d’infraestructura verda i la qualitat de l’aire a escala urbana. Anna Àvila. Investigadora del CREAF - UAB ens ha parlat de a pluja i com dicta la qualitat de l’aire, Antonio Gómez, Professor titular de la Universitat de Barcelona ha parlat de bioseguiment, i Alba Badia, PostDoctorand de l'ICTA - UAB s’ha centrat en les infraestructures verdes. Núria Machuca del Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB ha dut les regnes com a moderadora.
 

Les emissions ens han dut fins a entorn rurals

Una taula amb l'objectiu de debatre sobre el Benzopirè i altres contaminants en diferents zones rurals de tot l’estat i que ha comptat amb la participació de Juan Contreras Gonzàlez, cap de servei de Qualitat de l’Aire de la Junta d’Andalucía i el cas de Villanueva de Arzobispo amb la combustió domèstica de biomassa, Xavier Querol, investigador d’IDAEA-CSIC i els episodis d’O3, la quantificació de pols de neumàtic amb trazadors orgànics amb Antonio Rosado, director tècnic d’Atmosfera e Higiene Industrial d’Eurofins-Iproma, i la mirada de la Taula de Qualitat de l’aire al camp de Tarragona amb la seva responsable técnica, Núria Cots. Una sessió que ha moderat Xavier Guinart, Cap del Servei de Vigilància i Control de l'Aire de la Generalitat de Catalunya
 

“Del laboratori al carrer: La percepció de la qualitat de l'aire empeny mesures estructurals”

I com a epíleg del Congrés, una ponència de clausura amb caire activista a càrrec de la professora de Periodisme de la UPF i membre de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire, Cristina Ribas. A partir de la vessant científica-tècnica, Ribas ha marcat sobre un timeline la lluita contra la contaminació atmosfèrica, posant l’accent en el paper dels col·lectius professionals i ciutadans, en aquesta lluita. De quan la preocupació va més enllà del medi ambient i es porta al terreny de la salut, on hi juga un paper determinant el públic familiar i mobilitzat.

Foto: La ponència de clausura ha estat realitzada per Cristina Riba
 

A la tarda i com a cirereta final, a les 18h de la tarda, un videofòrum a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona amb la projecció del documental “Something in the air” amb una taula de debat amb la participació del Dr. Xavier Basagaña, investigador d'ISGlobal i coordinador del projecte de ciència ciutadana Cities-Health i Alexandra Farbiarz , de la Plataforma per a la Qualitat de l’Aire, moderats per Raúl Toran d’ISGLOBAL, organitzadora de l’activitat.

Un agraïment al comitè científic assessor que ha crescut en aquesta segona edició. ISGLOBAL, el CSIC, l’Agència de Salut Pública, l’Ajuntament de Barcelona, l’Autoritat Metropolitana del Transport, així com també, Camins.Cat Col.legi d’Enginyers de Camins, Ports i Canals de Catalunya i el BSC Barcelona Supercomputing Center. Gràcies als Patrocinadors d’aquest 2021. DINAPSIS, solucions digitals, Centre d'Operació Digital de el sector de l'aigua i la salut ambiental del territori que ha estat el patrocinador principal en categoria Gold (amb una presentació en directe de la mà de Xavier Blanxart Miserachs, responsable comercial de Desenvolupament de Negoci del Grup AGBAR) I com a patrocinadors Silver, BETTAIR (Mapping Air Quality), MCV (Air Quality for Admospheric Control) i el Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC).
 

Fira Virtual Audiovisual i Musical

El Congrés també disposa d’una original llista d’Spotify amb l’Aire com a tema principal by Wakatobi (Circular Thinking) i una Fira Virtual amb una galeria de peces audiovisuals que comparteixen projectes, instruments i solucions, per part de les 4 administracions co-organitzadores i les empreses col.laboradores.

A la web www.congresaire.cat hi quedaran penjades totes les ponències del Congrés, fotografies de dues sales durant les dues jornades i càpsules audiovisuals de resum de ponents magistrals i making-off. Salut i Aire Net*

Autoria de les fotografies: Marc Caballero (mcgoldfishstudio)


 

Relacionats

Notícia

La remodelació del carrer de la Ciutat Comtal el 2019 ha fet possible una disminució d'aproximadament un 20% de les emissions generades pel trànsit i una baixada d’un 60% del consum de l’enllumenat.

Notícia

Les ZBE són àrees on es restringeix l'accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l'etiqueta o distintiu ambiental de cada vehicle, i també depenent dels fenòmens meteorològics que puguin afectar o empitjorar les condicions de qualitat de l'aire. 

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Butlletí