Units per adaptar l’Espai Català Transfronterer al canvi climàtic

30/11/2016 - 10:26

La Diputació de Girona, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i el CILMA han presentat avui a Perpinyà el projecte ECTAdapt, que té per objectiu l’adaptació al canvi climàtic i que està dotat amb un pressupost d’1.030.000 euros. 

El projecte s’implementarà durant els propers tres anys a l’Espai Català Transfronterer, que és la zona formada pel Département des Pyrénées-Orientales (Catalunya del Nord) i les comarques de la demarcació de Girona. 

ECTAdapt s’estructura en tres línies d’actuació: anàlisi de vulnerabilitat territorial als efectes del canvi climàtic; sensibilització, i elaboració d’una metodologia de treball i acompanyament als municipis per a la redacció i execució dels plans locals d’adaptació al canvi climàtic. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa Interreg, de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra, POCTEFA 2014-2020.

El pressupost del projecte està finançat de la següent manera:

-65 % Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). 
-18,9 % Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales
-9,5 % CILMA 
-6,6 % Diputació de Girona

Durant la presentació, Pere Vila, president de la Diputació de Girona, Martine Rolland, diputada de Medi Ambient i Energies Renovables del Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, i Sergi Mir, president del CILMA, han coincidit en el fet d’assenyalar la importància de treballar plegats per reduir la vulnerabilitat del territori als efectes del canvi climàtic (onades de calor, sequera, pluges torrencials, augment de nivell del mar...) i intentar trobar respostes comunes en matèria d’adaptació.

Després de la presentació, s’ha celebrat un seminari on ha quedat palès que el canvi climàtic té ja conseqüències en la quantitat i la qualitat de l’aigua, en la producció agrícola i silvícola, en la pèrdua de biodiversitat, en el turisme i l’economia (estacionalitat, manca de neu…), en la salut pública (al•lèrgies, epidèmies, mosquits, plagues…), en l’augment i intensitat dels riscos naturals (incendis, inundabilitat, intrusió salina, esllavissades…), entre d’altres.

Acord de col·laboració transfronterera

D’altra banda, abans de la presentació del projecte ha tingut lloc la signatura d’un acord de col•laboració per a la cooperació transfronterera en la gestió de l’Espai Català Transfronterer a mans de la presidenta del Département des Pyrénées-Orientales i senadora, Hermeline Malherbe, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila. 

L’Espai Català Transfronterer (ECT) és el territori format per la província de Girona (Espanya) i el Département des Pyrénées-Orientales (França), i representa una àrea d’influència de prop de 10.000 km² amb unes condicions climàtiques i socioeconòmiques similars i amb una economia basada en l’agricultura i el turisme.

El territori inclou pràcticament 450 municipis i representa una àrea d’influència de més d’un milió d’habitants.

Malgrat la diferència de competències entre una entitat i l’altra, els territoris són molt semblants i tenen els mateixos reptes comuns (desocupació, infraestructures, riscos naturals, etc.) i unes oportunitats també compartides (situats en el corredor del Mediterrani –un dels eixos més dinàmics del sud d’Europa–, el turisme, les opcions que ofereix el paisatge i la qualitat de vida, etc.). 

Amb la signatura del conveni de col·laboració es vol formalitzar una relació que, des del punt de vista de les persones, sempre ha existit i que, per part de les administracions, s’ha intensificat amb el pas del temps. En concret, el Conseil Départemental i la Diputació de Girona donen suport als ajuntaments, consells comarcals, comunitats de comunes i altres ens del territori transfronterer per portar a terme projectes de cooperació, com l’escorxador de la Cerdanya, l’extensió de la xarxa de vies verdes (Pirinexus) o els projectes de cooperació turística. I en aquests moments s’està col•laborant en la preparació d’altres projectes, pel que fa a la prevenció d’incendis forestals transfronterera o la promoció de l’economia social; tot plegat amb la idea d’enfortir els lligams de les persones i de les institucions a banda i banda de la frontera administrativa.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

Aquesta adquisició permetrà renovar, incrementar i millorar el parc mòbil del consistori. Demà s’iniciarà una campanya d’educació ambiental per reduir els residus impropis

Butlletí