València assumix nous compromisos i se suma a la Declaració pel 5é aniversari de l'Acord de París per descarbonitzar les ciutats

Font: Ajuntament de València

29/01/2021 - 11:14
Nicolas Vollmer from Munich [Allemagne] - Vue sur la ville depuis la Tour du Miguelete

Nicolas Vollmer from Munich [Allemagne] - Vue sur la ville depuis la Tour du Miguelete

L'Ajuntament de València ha assumit nous compromisos per tal de contindre el calfament global amb l'adhesió a una iniciativa que insta als governs locals “a actuar amb fermesa per limitar dràsticament el canvi climàtic i preservar el planeta”. La Junta de Govern aprovarà demà l’adhesió de València a la Declaració pel 5é aniversari de l'Acord de París de lluita contra el canvi climàtic, un fet que -en paraules de l’alcalde Joan Ribó- “reafirma la necessitat de descarbonitzar les ciutats i estableix mecanismes i criteris per tal d’accelerar este procés”.

L'alcalde de València, Joan Ribó, s’ha fet ressò de la decisió de signar esta declaració, impulsada en una reunió de responsables municipals convocada per la seua homòloga de París, Anne Hidalgo, i revalidada també per l’alcalde de Los Ángeles, Eric Garcetti, cinc anys després del consens per reduir les emissions d’efecte hivernacle que recull l’esmentat Acord de París, “amb l'objectiu de posar l'acció climàtica al centre de totes les decisions urbanes”. I amb esta premissa, el primer edil ha anunciat que “cada política que impulse l’Ajuntament haurà de tindre en compte l’impacte en el canvi climàtic, i ho haurà de fer valorant no només les emissions sinó com afecta l'equitat entre les persones i els barris de la ciutat”.

Joan Ribó, que ha vinculat la recuperació post-covid de València a la seua evolució cap este model de ciutat sostenible i compatible amb el taranà mediterrani”, ha manifestat que “València ha de ser ambiciosa i exigent amb si mateixa”, i ha indicat que “cal treballar per ser una de les primeres ciutats neutra en carboni”, per, tal com demana el document, “aconseguir el zero net en la dècada de 2040 o abans, d’acord els esforços mundials per a limitar el calfament a 1,5 °C”.

Segons ha explicat, la declaració d’alcaldes i alcaldesses, “advoca per atendre les preocupacions dels joves i involucrar-los en la governança de les polítiques climàtiques, construir noves associacions amb totes les parts interessades, i establir plans d'acció coordinats entre poblacions urbanes i rurals per a accelerar la transició ecològica del subministrament d'aliments”. “En un context en què el Parlament Europeu demana redoblar els esforços contra el canvi climàtic, República Popular Xinesa anuncia que arribarà a la neutralitat del carboni l'any 2060, i recobrem la confiança de què els Estats Units tornen al Acord de París, els responsables municipals també reivindiquem la necessitat d’impulsar la vertadera justícia climàtica per a protegir als més vulnerables davant el canvi climàtic i evitar la pobresa energètica”, ha reflexionat el primer edil.

Reducció de la mobilitat carbonitzada i kilòmetre zero

“I a València volem fer tot este treball des de les nostres pròpies especificitats, però de la mà de tota la resta de ciutats que han optat per adreçar conjuntament estes qüestions, perquè els nuclis urbans, que són un actor fonamental, s’han convertit en un espai privilegiat per articular les polítiques de transició a la sostenibilitat, al mateix temps que responen a les necessitats reals i quotidianes de la ciutadania”, ha afegit l’alcalde.

D’esta manera, Joan Ribó, que ha parlat de “sumar esforços, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l'Agenda Urbana com a base del progrés cap a la descarbonització”, i ha subratllat “les qualitats de València per desenvolupar projectes innovadors que demostren quin és el model de societat que podem crear amb la descarbonització i assumir a temps i amb responsabilitat les restriccions que ens imposa el canvi climàtic”. Així mateix, l’alcalde ha recordat alguns reptes com el d’acostar l’agricultura amb l’aposta pels productes de kilòmetre zero. I ha celebrat solucions concretes “que ja s’han implementat a la capital del Túria, que és referent, en per exemple, l’adopció de canvis importants per reduir la mobilitat carbonitzada amb l’impuls de la bicicleta com a mitjà de desplaçament i el transport públic, tot i que en l'àmbit metropolità queda molt de treball per fer”.

Accés a energia renovable per a tota la ciutadania

“Concretament, a València hem desenvolupat tot un ventall d’iniciatives per a contrarestar el canvi climàtic al llarg dels darrers cinc anys. Estem impulsant la transició energètica a través de la posada en marxa de comunitats energètiques locals amb energies renovables, acció que suposa, entre altres avantatges, no importar combustibles fòssils i generar llocs de treball”.

I hem avançat en la renaturalització de la ciutat amb propostes perquè tota la ciutadania tinga un espai verd de qualitat a prop de casa i per recuperar els carrers i les places per a les persones (la de l’Ajuntament, la de Pintor Segrelles..)”, ha apuntat Ribó, qui també ha reparat en l’impuls de projectes europeus com el “Grow Green” (de solucions basades en la natura), i el “Match Up” (d’energia sostenible i mobilitat), així com en l’acció de desenvolupar un full de ruta participativa per a la transició energètica al projecte “Tomorrow”.

Pel que fa als compromisos adquirits amb la nova declaració d’alcaldes i alcaldesses, Joan Ribó ha explicat que València abans de la següent COP26 (Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic que ha hagut de ser reprogramada per la pandèmia, ja que anava a celebrar-se al novembre) “haurà d’explicar quins són els passos que prendrà l’Ajuntament per a aconseguir el zero net, especialment a curt i mitjà termini i establir un objectiu intermedi per a la dècada vinent”.

A més, “participarà en el “Cities Race to Zero” amb una acció climàtica inclusiva i equitativa que contribuirà a posicionar la ciutat en un camí resilient en línia amb l'objectiu d'1,5 ° C de l'Acord París, i informarà anualment sobre el nostre progrés, començant a tot tardar en 2022”. D’altra banda, amb atenció a les preocupacions dels joves i d'agents interessats, la ciutat també “convidarà a socis -líders polítics, directors executius, sindicats, inversors i la societat civil- per a unir-se en el reconeixement de l'emergència climàtica perquè ajuden a realitzar accions basades en la ciència per a superar-la”. I s'adoptaran “solucions basades en la naturalesa en els nostres plans climàtics, col·locant la biodiversitat en el centre de les mesures de mitigació del canvi climàtic”, i es donarà suport als canvis en les activitats econòmiques que permeten una reducció més ràpida de la seua petjada de carboni”.

Així mateix, l’Ajuntament es comprometrà amb tots els socis públics i privats per a brindar accés a energia renovable i neutra en carboni per a tota la ciutadania per a 2050, i treballarà amb els Estats i la comunitat científica internacional per a construir nous indicadors econòmics que mesuren el deute ecològic de les activitats econòmiques basades en el carboni.

El consistori valencià també es compromet a “encoratjar als Estats a publicar ràpidament noves contribucions climàtiques més ambicioses, inclosa l'acció de les ciutats, i als majors inversors públics i privats perquè confirmen el seu compromís de mobilitzar 100 mil milions de dòlars per any per a la mitigació i adaptació climàtica, inclosos els plans d'estímul verd de suport a les ciutats”.

En enumerar tots els nous compromisos municipals, l’alcalde de València ha aclarit que l’Ajuntament signa este acord “perquè no vol abordar esta tasca de forma aïllada, per reforçar altres ja subscrits, com el pacte d’alcaldes, on ens vam comprometre a reduir les emissions un 40% per a l’any 2030. Per últim, “conscient de les iniciatives que s’estan impulsant des de la Comissió Europea per impulsar la neutralitat climàtica de les ciutats europees”, ha defés “un futur més sostenible, però també més just, més amable, més solidari i més humà, perquè futur col·lectiu pot ser un futur molt millor per a totes i tots”.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

València inicia la seua Capitalitat Verda amb l'objectiu de liderar el futur de la sostenibilitat a Europa

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Notícia

Són les conclusions de l'informe de les emissions avançades de gasos d'efecte hivernacle a Espanya de l'any 2024.

Butlletí