Font: Ajuntament de València
S'ha presentat el conveni de col·laboració que perseguix fomentar el consum responsable de l'aigua de l'aixeta i la reducció de plàstics. Una iniciativa en la qual la s'invertiran 60.000 euros en 2020 per a millorar el sabor de l'aigua, la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada. Es proposa que València siga exemple i el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús.
La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, acompanyada del conseller delegat del grup Global Omnium - pertanyent a l'empresa Fundació Comunitat Valenciana Aigües de València- , Dionisio García, ha presentat en roda de premsa el conveni de col·laboració que perseguix fomentar el consum responsable de l'aigua de l'aixeta i la reducció de plàstics. Una iniciativa en la qual la Fundació invertirà 60.000 euros en 2020 per a millorar el sabor de l'aigua, la “clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada”. En este sentit, l'Ajuntament de València ha de ser segons Valía “exemple, el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús”.
“L'Ajuntament de València ha de donar exemple, ha de ser el primer 100% lliure de botelles de plàstic d'un sol ús”, ha destacat la regidora de Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía. Un conveni amb el qual es pretén que “l'Ajuntament de València estigué 100% lliure de botelles de plàstic d'aigua d'un sol ús, no sols pels residus que es produeixen sinó per la petjada de carboni que implica beure aigua embotellada respecte a beure aigua d'aixeta”. “Invertim més de 4 milions d'euros anuals en les plantes de potabilització, i més de 8 milions d'euros anuals en les xarxes de distribució d'aigua potable a la ciutat”, ha agregat Valía.
L'acord conforma segons la regidora de Cicle Integral de l'Aigua “un pas important per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, relacionats amb la preservació del medi ambient i l'adaptació al canvi climàtic”. “Volem promocionar el consum de l'aigua d'aixeta d'aigua potable de la xarxa municipal, perquè és una aigua amb totes les garanties sanitàries, molt millor que qualsevol altra aigua que es puga consumir”, ha incidit Valía, qui ha revelat que “estem treballant de manera intensa i permanent en la millora de les condicions del subministrament, en diverses línies del treball, la de millora del sabor d'aigua és fonamental perquè és la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada”.
MÉS FONTS AUBERADOR I CONSCIENCIAR A LA POBLACIÓ
De les accions que es duran a terme gràcies al conveni, destaquen la posada en marxa de fonts abeurador que permeten a la ciutadania accedir a aigua de millor sabor; un treball de conscienciació perquè la ciutadania comprenga la importància de “petites accions individuals”; i tastos d'aigua de l'aixeta perquè segons la regidora Valía “el 70% dels consumidors i les consumidores d'aigua embotellada no són capaces de reconèixer l'aigua de l'aixeta”. Així mateix, l'Ajuntament de València repartirà entre els funcionaris una botella reutilitzable, i instal·larà fonts d'aigua potable filtrada en les dependències municipals.
La corporació municipal, aprofitarà la Capitalitat del Disseny en 2022, per a llançar un concurs per a segons Valía “veure quines idees innovadores ens poden aportar els diferents dissenyadors i dissenyadores, creatius i creatives, perquè siguen fonts amb unes característiques especials que inciten l'emplenat de botelles d'aigua”. A més, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua ha subratllat que “volem donar a conèixer totes les nostres infraestructures intensificant les visites i una labor de divulgació, i sobretot treballar de forma molt intensa en els centres educatius perquè els més xicotets i les més xicotetes són en els quals més esperances tenim dipositades per al futur del planeta”.
Valía ha valorat el “compromís absolut” de Global Omnium amb la “preservació del medi ambient i la mitigació del canvi climàtic”, qui invertirà durant el 2020 la xifra de 60.000 euros per a incrementar el consum responsable de l'aigua potable de l'aixeta. Per al·lusions, el conseller delegat de Gobal Omnium, Dionisio García, ha especificat que “els 60.000 euros són prorrogables, i en el cas que continuem tenint coses que fer, estarem encantats de donar suport a l'Ajuntament amb iniciatives com esta”. “A València tenim una aigua estupenda, és veritat que cal continuar treballant a millorar el sabor perquè les sals que té potència el sabor del clor i és un handicap, però tenim una aigua molt més barata que l'embotellada i a més a casa, amb el que no hi ha necessitat de transportar-la”, ha conclòs.