Vic preserva el territori proper a les ribes dels rius

Font: Ajuntament de Vic
18/01/2011 - 00:00

L'Ajuntament de Vic, amb l'objectiu de preservar el medi natural de la ciutat, ha presentat 4 acords de custòdia del territori- a més d'un cinquè que està a punt de tancar-se - a través dels quals es preserven els terrenys que hi ha propers al riu Gurri.

Aquest acords amb propietaris, amb el suport de la Xarxa de Custòdia del territori, han permès preservar una superfície de 8.741 m2 que sumats als 6.000 m2 del Mèder donen una xifra de 14.741 m2 , que s'espera que pugui créixer, en breu, en 4.122 m2. Es tracta de franges de terrenys properes al riu que amb aquests acords entren a formar part del bosc de ribera. Segons ha explicat Mercè Vidal, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament :‘l'arbrat de ribera ha de fer la funció de millora de la qualitat de l'aigua', i també ‘s'aconsegueix que els arbres filtrin l'excés de nutrients que es poden derivar dels camps'. La protecció d'aquestes zones ‘preserva la biodiversitat i ens permet mantenir espècies autòctones' ha matisat Vidal.  

Gràcies a accions de custòdia del territori que s'han desenvolupat en els darrers anys ‘hem aconseguit recuperar camins per a la ciutadania i dels quals en poden gaudir', ha afegit la regidora. Alguns trams dels camins que s'han obert per passejar al costat dels rius passen per terrenys que estan en mans privades i la cessió de la seva gestió, que no la seva propietat, permet obtenir uns gaudis públics. El finançament de la recuperació del bosc de ribera ha anat a càrrec, majoritàriament de l'ACA, la Diputació de Barcelona i els fons FEIL.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una associació dedicada a la promoció i el desenvolupament de la custodia del territori arreu de Catalunya i té la seva seu a la Universitat de Vic. La xct va sorgir al Seminari de Montesquiu de Custòdia del Territori celebrat l'any 2000 i avui aplega a 162 organitzacions i persones membres, entre les quals 23 ajuntaments, inclòs l'Ajuntament de Vic. La xct promou la custòdia entre els ajuntaments i altres ens locals catalans amb publicacions i suport tècnic i institucional, i amb el missatge que el territori i el patrimoni natural són una infraestructura de serveis per a la ciutadania que els municipis han de vetllar per mantenir. El darrer inventari d'acords de custòdia de Catalunya, les Balears i Andorra inclou 441 acords arreu de Catalunya a càrrec de 74 entitats de custòdia, el 44% de les quals són ens públics (ajuntaments, consorcis i diputacions), i la resta són associacions i fundacions privades. Per la xct és important que la custòdia depassi els cercles tècnics i institucionals i arribi a la gent per això impulsem el portal web http://www.viulaterra.cat/ca/ vinculat a eines socials com twitter i facebook, i des del qual tothom pot trobar una manera de ser part de la custòdia del territori.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Des de l'Ajuntament i Aigües Vic es farà un seguiment de consum d'aigua per veí, gràcies a la inversió en telegestió que es va fer. D'aquesta manera els veïns i veïnes podran ser avisats si s'acosten als límits de consum d'aigua establerts.

Notícia

Una desena d’establiments estan adherits a la campanya “Suma’t al zero. Aquí no malbaratem” per revertir el 12% de malbaratament en la restauració

Notícia

S’acompanya a infants i famílies a adquirir bons hàbits alimentaris i a revertir el 58% de malbaratament alimentari registrat a les llars catalanes

Butlletí