El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que protegirà bona part del Pirineu occidental envers la contaminació lumínica i que destinarà més de 9 milions d'euros a reduir l'impacte ambiental de l'enllumenat en zones d'especial protecció.
L’ampliació incorpora vint municipis de l’entorn del Parc Natural, inclòs Falset, la capital del Priorat, que es converteix en l’única comarca de Catalunya que ha apostat en la seva totalitat per un projecte de protecció envers la contaminació lumínica. La zona rep la certificació com a Destinació Turística Starlight en reconeixement a la bona qualitat del cel nocturn.
La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dijous a la Vilella Baixa el nou sistema de lluminàries que permetrà estalviar energia i preservar el cel nocturn en aquesta zona del Priorat.
Cel nocturn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir envers la contaminació lumínica de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.
La Generalitat vol augmentar l’àrea d’influència del Montsec i la del Parc Natural de la Serra del Montsant, que inclourà diversos municipis de les Muntanyes de Prades. Ja s’han recollit totes les dades dels entorns de zones amb distintiu ambiental de qualitat del medi nocturn i s’està avaluant la qualitat del cel nocturn dels parcs naturals de Catalunya
La sisena edició del Congrés internacional Artificial Light At Night, tindrà lloc del 16 al 18 de juny a l’institut d’estudis ilerdencs, estarà organitzada pel Consell Comarcal de la Noguera. Reunirà a l'Institut d'Estudis Ilerdencs uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques dins aquest àmbit.
La fundació certificarà que el cel té una qualitat excel·lent per a l'observació d'astres i, a més, és un exemple de protecció i conservació d'espècies que necessiten la foscor de la nit per sobreviure
El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici encara la recta final per ser reconegut com a Reserva i Destinació Turística per la Fundació Starlight, vinculada a la Unesco. Aquesta fundació certificarà que el cel té una qualitat excel·lent per a l'observació d'astres i, a més, és un exemple de protecció i conservació d'espècies que necessiten la foscor de la nit per sobreviure.
Es crea una àmplia zona de protecció a l’entorn del Parc Natural de Montsant i s’amplia la zona protegida propera a l’Observatori Astronòmic del Montsec.
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa està situat en un tercer nivell de contaminació lumínica, per sota dels Pirineus o l’Alta Garrotxa.
La recerca va utilitzar fotografies preses per astronautes per avaluar l'enllumenat exterior de Madrid i Barcelona
L'estudi té rellevància en l'impacte en la salut que pot tenir i l'exposició a la llum nocturna a les ciutats. En els resultats obtinguts a Barcelona i Madrid es va observar que els participants exposats a nivells més alts de llum blava van tenir entre 1,5 i 2 vegades més risc de patir càncer de mama i de pròstata, respectivament, comparat amb la població menys exposada.