Comença a volar el poll d'aufrany del Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Font: Diputació de Barcelona
12/09/2011 - 00:00
El poll criat per la parella d'aufranys (Neophron percnopterus) que ha nidificat enguany al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per primer cop, ja ha fet el primer vol. Aquest fet corrobora l'èxit reproductiu de la parella, de la qual es fan els controls dins del Pla de Seguiment de Paràmetres Ecològics del parc.

El fet que la parella estigui criant en el territori en que es troba, dins la comarca del Bages suposa una considerable expansió cap al sud en la distribució d'aquesta espècie, considerada 'en perill'. Tant sols se n'han comptabilitzat un total d'unes 60 parelles en tot el territori català en el darrer cens.

Durant les primeres setmanes a comptar des de la meitat d'agost (data aproximada del primer vol), aquest individu juvenil és encara depenent del subministrament d'aliment per part dels pares. Actualment presenta una coloració bruna, típica dels exemplars juvenils. A partir dels 5 anys es consideren ja adults, i la seva coloració anirà canviant progressivament, fins arribar a tenir la típica coloració d'un adult, amb el cap i les potes grogues, el cos blanc, les ales blanques amb els seus extrems de tonalitat gris, i la cua blanca i ampla.

A la península Ibèrica i Europa l'aufrany és predominantment una espècie estival (arriba el mes d'abril, i passa l'estiu), encara que a algunes illes de clima suau, hi ha petites poblacions sedentàries establertes. Degut a la natura migratòria de l'espècie s'espera que en algun moment, durant els mesos de setembre o octubre, tant els individus adults com el nou exemplar juvenil emprenguin la migració cap a Àfrica per poder passar l'hivern, on s'hi estima una població total d'uns 10.000 individus.

Els biòlegs confien en el retorn de la parella i també de l'exemplar immadur el proper any al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per consolidar aquest punt de cria i contribuir a millorar el nombre d'efectius d'aquesta espècie.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí