La 1ª MARATÓ DE L’ESTALGIA genera beneficis socials i estalvis energètics

Font: Ajuntaments de El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Granollers
07/03/2016 - 08:56

Durant el proppassat mes de febrer s’ha celebrat la 1ª MARATÓ DE L’ESTALGIA. Han participat els ajuntaments d’El Prat de Llobregat, Granollers, Sant Boi de Llobregat i San Cugat del Vallès que han aportat un total de 38 equipaments i més de 1.000 treballadors municipals

Els 44.432 € estalviats en un mes en consum energètic es destinaran a la lluita contra la pobresa energètica

La Diputació de Barcelona ha donat suport a la iniciativa amb jornades de formació, difusió, préstec d’aparells i suport tècnic durant la MARATÓ DE L’ESTALGIA i la realització posterior d’un vídeo amb entrevistes i algunes de les accions.

La MARATÓ DE L’ESTALGIA és una campanya de sensibilització, de bones pràctiques i d’accions d’estalvi energètic que, enguany, tenia els següents objectius:

 1. Aconseguir reduir els consums d’electricitat, gas i aigua dels diversos equipaments municipals durant el mes de febrer de 2016 respecte als mateixos consums de l’any 2015
 2. Destinar l’import de l’estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica.

Els quatre ajuntaments es van comprometre, prèviament,  a coordinar-se  i a dur a terme les accions que estiguessin al seu abast per a la realització d’aquests objectius.

La Comissió de Seguiment de la MARATÓ DE L’ESTALGIA, formada pels tècnics responsables de cada Ajuntament i l’empresa L’ORIGEN com a creadora i coordinadora del projecte, s’ha reunit per fer la valoració final de la iniciativa i concretar els resultats finals.

Pel que fa al primer objectiu els resultats globals han estat els següents:

 1. Sobre una previsió de consum elèctric de 38 equipaments per un total de 703.120 kWh el consum del mes de febrer de 2016 ha estat de 566.767 kWh. S’han estalviat 136.353 kWh que representen un 19,39 %.
   
 2. Sobre una previsió de consum d’aigua de 36 equipaments per un total de 7.192.000 litres el consum del mes de febrer de 2016 ha estat de 5.908.000 litres. S’han estalviat 1.284.000 litres que representen un 17,85 %.
   
 3. Sobre una previsió de consum de gas de 22 equipaments per un total de 988.320 kWh el consum del mes de febrer de 2016 ha estat de 734.280 kWh. S’han estalviat 254.040 kWh que representen un 25,70 %.
   
 4. Aquest estalvi en els subministraments energètics correspon a un estalvi d’emissions GEH de 78,11 Tn equivalents de CO2.
   
 5. Un cop valorats els estalvis energètics de cada Ajuntament pels tècnics responsables de cada municipi s’ha concretat l’estalvi econòmic total, que ha estat de 44.432 €.

Aquests 44.432 € es destinaran a la lluita contra la pobresa energètica. Cada Ajuntament ha facilitat la seva proposta d’aplicació d’aquests estalvis a plans o projectes per lluitar contra la pobresa energètica en el seu municipi. La Comissió de Seguiment de la MARATÓ DE L’ESTALGIA ha decidit tornar-se a reunir a finals d’any per poder valorar si el segon objectiu  ha estat assolit de forma tan satisfactòria com ho ha estat el primer.

LA MARATÓ de L’ESTALGIA ha estat un èxit, i no sols per l’estalvi energètic i econòmic aconseguit sinó, també, pel seu exemple de compromís social,  de compromís de d’ús responsable de l’energia i de mitigació del canvi climàtic, seguint la línia dels acords de la Conferència sobre el Canvi Climàtic París 2015 i els objectius que es van fixar per l’any 2030.  


 

Categories: 

Relacionats

Article

Aquesta Marató és més que una iniciativa d’estalvi energètic. Per una banda es sensibilitza als alumnes, treballadors i usuaris dels equipaments municipals que hi participen sobre l’ús i el consum de l’energia. I per una altra, l’estalvi econòmic assolit es destina a l’ajut de llars en situació de pobresa energètica.

Notícia

Il·luminació amb tecnologia led al vestíbul del CEM Estruch.

Ja són 8 les escoles del Prat que disposen de tecnologia led per a la il·luminació de passadissos i lavabos i, en alguns casos, també per a les aules. S'aconsegueix reduir la despesa energètica entre un 40 i un 70 %. 14 centres educatius de la ciutat es reparteixen a parts iguals l’estalvi aconseguit en la facturació d’energia.

Article

Durant tot el mes de febrer els centres L’Olivera, Joan Maragall, Catalunya i La Floresta han participat a la 3a Marató de l’Estalvi Energètic.

Butlletí