La recollida porta a porta al Pla de l’Estany començarà al febrer

11/10/2017 - 09:00
Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E.

Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E. Contenidors de recollida selectiva, al Pla de l’Estany Foto: R.E.

Els primers municipis on s’implantarà són Porqueres i Camós, però només en zones urbanes i no als disseminats, on hi haurà contenidors controlats.

Els ajuntaments de Porqueres i Camós implantaran el sistema de recollida selectiva de deixalles porta a porta al febrer. Seran els dos primers municipis del Pla de l’Estany que posaran en pràctica el mètode, si bé no ho faran a tot el terme perquè tenen una part considerable dels habitatges dispersos. Des de fa unes setmanes s’estan organitzant xerrades informatives en què els tècnics expliquen als veïns el funcionament d’aquest tipus de recollida, que implica una selecció de tots els materials als domicilis. Als llocs on es faci el porta a porta es retiraran els contenidors de la via pública. A la resta del municipi s’hi deixaran, però els veïns en tindran un d’assignat que hauran d’obrir i tancar amb clau. Això permetrà controlar-ne l’ús.

Els llocs escollits

A Porqueres, està previst fer la recollida a domicili als pobles de Mata, les Pedreres, Caselles d’Avall i Miànigues. Segons els càlculs de l’Ajuntament, el sistema resulta més econòmic que el tradicional, a banda del fet que és beneficiós per al medi ambient. Si bé s’encareix el cost de personal, s’estalvia molt en les partides corresponents a l’entrada de deixalles de rebuig (el que no se separa) a l’abocador comarcal, ja que augmenta considerablement la recollida selectiva, de la qual, a més, es treuen uns ingressos. Ara mateix, a Porqueres se separa un 35% de tot el que es recull, mentre que en pobles on ja es té experiència en el porta a porta s’arriba fins al 70%.

El cas de Camós

A Camós, el nou mètode es farà servir a la zona connectada amb el terme de Porqueres, on hi ha un centenar de domicilis. A la resta del municipi es descarta implantar-lo perquè és molt disseminat. L’alcalde, Josep Jordi, explica que cada any es recullen al poble 280 tones de deixalles, de les quals se’n reciclen aproximadament el 32%. Aquest percentatge correspon a l’any 2016. Com que últimament s’han creat més àrees de recollida selectiva, el consistori confia que aquest 2017 les xifres milloraran. “Arribar al 70 o al 80% representaria un gran estalvi per a l’Ajuntament”, manifesta l’alcalde.

Experiment

La gestió del porta a porta anirà a càrrec del Consell Comarcal. Al Pla de l’Estany es preveu que, a la llarga, la majoria de municipis adoptin el sistema, excepte Vilademuls, Crespià i Sant Miquel de Campmajor, que són els que tenen la població més dispersa. Si bé es comptava aplicar-lo de seguida als altres pobles, un estudi ha conclòs que tindria un cost inassumible. “Per això i perquè haurem de veure el rendiment de la planta de tractament de Sant Jaume de Llierca, ho deixem per més endavant”, explica el conseller comarcal de medi ambient, Josep Antoni Ramon. En qualsevol cas, l’experiència que s’obtingui a Porqueres i Camós, segons apunta Ramon, serà de molta utilitat quan el porta a porta es generalitzi.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santpedor reparteix 10.500 cubells i 75.000 bosses d'escombraries amb una campanya entre els veïns, gairebé 13 anys després d'haver començat a implementar el servei.

Notícia

El municipi de Navarcles, amb la implantació de la recollida porta a porta el passat mes de juny, ha aconseguit triplicar l’índex de reciclatge del municipi: el mes de juliol, gairebé el 85% dels residus van ser recollits de forma selectiva mentre que la mitjana dels mesos anteriors se situava a l’entorn del 30%.

Notícia

Foto. El Punt Avui.cat. E.F.

L'Ajuntament d'Arenys de Mar ha encetat una nova campanya informativa per explicar les millores introduïdes en el servei de recollida de fracció vegetal petita i paral·lelament deixarà d’enviar les notificacions que fins ara rebien els veïns que treien les escombraries barrejades o les deixaven fora de lloc i començarà a sancionar.

Butlletí