Medi Ambient prohibeix als caçadors alimentar els senglars fora de la temporada de caça

La mesura s'ha pres per controlar la densitat de població d'aquesta espècie
Font: Gencat
19/07/2009 - 00:00

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha optat enguany en la nova temporada de caça 2009-2010 per prohibir subministrar aliments als exemplars de porc senglar fora del seu període hàbil de caça per reduir la densitat d'aquesta espècie. També com a novetat, no es permetrà la caça d'algunes zones on nidifiquin espècies protegides, com ara l'àliga cuabarrada i el trencalòs. 

Per primera vegada i per raons de control poblacional els caçadors no podran subministrar aliment als exemplars de porc senglar fora del seu període hàbil de caça, és a dir, del març a setembre, a excepció que estigui autoritzat excepcionalment pels serveis territorials del Departament. Aquesta mesura de gestió és un pas més per reduir la densitat d'aquesta espècie, ja que l'aportació d'aliment incrementa la seva productivitat, modifica el seu comportament cap a l'home i augmenta el risc de transmissió de malalties per concentració d'exemplars. 

Temporada de caça 2009-2010
En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha fixat les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2009-2010 a tot el territori de Catalunya. Pel que fa a la d'espècies cinegètiques,es regulen els períodes hàbils de caça en les àrees privades i locals de caça, d'acord amb els períodes següents: 

Caça major:
El porc senglar: com ja es va fer l'any passat, es podrà caçar tots els dies de la setmana per l'abundància d'exemplars i amb l'objectiu de prevenir els danys que puguin causar. A més, manté l'ampliació del període de caça del senglar des del primer diumenge de setembre de 2008 fins al quart diumenge de febrer de 2009, tret de les Terres de l'Ebre, on finalitzarà el primer diumenge de febrer. 

L'isard: es podrà caçar entre el segon diumenge d'octubre i el quart diumenge de desembre, ambdós sexes. L'aprofitament cinegètic d'aquesta espècie durant aquest període hàbil en els diferents terrenys cinegètics on és present queda supeditat als resultats dels censos que s'estan efectuant durant aquest estiu. Els censos permetran valorar i constatar la recuperació lenta però gradual de les poblacions, arran dels brots de la malaltia del pestivirus de l'isard que han patit durant els darrers dos anys. Segons els resultats d'aquests censos arreu dels terrenys cinegètics del Pirineu i el Prepirineu, es podrà autoritzar un aprofitament acurat, controlat i selectiu d'exemplars d'isard.  

La cabra salvatge: entre el primer diumenge de març i el darrer dissabte de maig exclusivament els mascles, i entre el segon diumenge d'octubre i el darrer dilluns de desembre ambdós sexes. 

El cérvol: entre el segon diumenge de setembre i el quart diumenge d'octubre exclusivament els mascles i en la modalitat d'acostament, i entre el quart diumenge d'octubre i el quart diumenge de febrer ambdós sexes. 

La daina i el mufló: entre el segon diumenge d'octubre i el segon diumenge de febrer ambdós sexes. 

El cabirol: entre el primer diumenge de setembre i el tercer diumenge de novembre ambdós sexes en qualsevol modalitat, i entre el segon diumenge d'abril i el quart diumenge de juliol exclusivament els mascles i en les modalitats d'aguait o acostament. Es podrà caçar tots els dies de la setmana. 

Els dies hàbils per a la caça major són els que indica el corresponent Pla tècnic de gestió cinegètica, excepte per al porc senglar i el cabirol que seran tots els dies de la setmana.

Mitja veda:
La mitja veda és el període que s'estableix per aprofitar les espècies migratòries que visiten el territori durant l'estiu. Concretament, les espècies objecte d'aprofitament cinegètic durant la mitja veda són la guatlla, la tórtora comuna, el tudó, el colom roquer, la garsa i l'estornell vulgar. 

Els períodes i dies hàbils de la mitja veda fixats a Barcelona, Tarragona i les Terres de l'Ebre són els dies 16, 23, 30 d'agost i el dia 6 de setembre. A Girona, són els dijous, diumenges i festius no locals compresos entre el 15 d'agost i el 6 de setembre. I a Lleida, els dijous, dissabtes, diumenges i festius entre el 15 d'agost i el 13 de setembre. 

Caça menor:
Els períodes hàbils de caça menor en general s'estableixen entre el diumenge 11 d'octubre i el dia 7 de febrer, ambdós inclosos.   

Per a la perdiu roja i la perdiu xerra, entre el dia 11 d'octubre i el dia 3 de gener, ambdós inclosos. Per a la caça de l'ànec griset i la fredeluga, el període es fixa entre el dia 11 d'octubre i el dia 17 de gener, ambdós inclosos.

Més informació: Aquí podeu consultar la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat (PDF)

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí