Naix, a Girona, Som energia, la primera cooperativa catalana de producció i consum d'energia verda

Redacció

11/10/2010 - 00:00
Aquest 10 d'octubre, dia internacional de Solucions Climàtiques, s'ha volgut presentar Som energia, la primera cooperativa catalana de producció i consum d'energies renovables. Es tracta d'una cooperativa sense ànim de lucre que està desenvolupant projectes, dins de quatre sectors: biogàs, fotovoltaic, eòlic i biomassa, per proveir electricitat "verda" a les llars catalanes. Aquest model de cooperativa que segueix s'està desenvolupat i funcionant amb èxit al nord d'Europa en països com Regne Unit, Holanda, Bèlgica i Dinamarca.

Aconseguir 350 membres en un dia
Som energia es va marcar com a primer objectiu aconseguir 350 nous membres el dia de la presentació. La crida s'ha fet a persones ‘que vulguin exercir el seu paper en la transformació de Catalunya en una zona sostenible i respectuosa amb el medi ambient, per generar una força imparable a partir de la suma de petits inversors'. Però la previsió més modesta és aconseguir 1.100 membres els primers dos anys, 1.000 al 2013 i 1.500 socis anuals a partir del 2014. Es vol, per tant, reunir a milers de persones amb el desig d'invertir i proveir-se d'energies renovables, aquest socis haurien d'invertir una petita quantitat que permeti engengar diversos projectes, com ara una planta de biogàs, una instal·lació fotovoltaica o un molí de vent.

El primer any servirà per posar en marxa la cooperativa, obtenint els permisos per comprar i vendre electricitat al mercat local i iniciar les sol·licituds dels permisos pels projectes de producció d'energia renovable. El segon any es vol ja poder oferir energia verda a tots els socis i començar a produir energia renovable amb el primer projecte. A partir del tercer any s'espera un creixement constant en major o menor grau (amb una facturació anual sobre els 10 milions d'euros)

Per què a Girona?
La cooperativa naix a Girona perquè es va formar a principis d'aquest any per un grup d'(ex) alumnes i professors de la Universitat de Girona. Però, a més, els membres de Som Energia destaquen dos motius més:

-L'alta disponibilitat de biomassa forestal: Girona és una regió verda. Amb més de 400.000 hectàrees de bosc amb un potencial productiu de 165.000 tones anuals de biomassa d'origen forestal per usos energètics amb un nivell de demanda baix. Això significa que hi haurà una alta disponibilitat d'estella i pèl·let a bon preu.

-La nova connexió elèctrica amb França: des de 2008 Red Eléctrica de España i Réseau de Transport d'Electricité (RED) estan treballant conjuntament en una nova connexió elèctrica entre Espanya i França pel territori Girona a l'est dels Pirineus. Aquest nou eix incrementarà la capacitat de connexió, millorarà la seguretat de la xarxa i permetrà una alta integració de energia renovable a la xarxa.

350.org
Aquesta iniciativa s'ha volgut vincular al moviment 350.org. Però per què 350.org? Els científics diuen que el límit tolerable de CO2 a l'atmosfera és de 350ppm (parts per milió). Avui en dia estem en 390ppm. Si volem tornar a 350ppm, hem d'actuar ràpidament i començar a treballar immediatament amb les possibles solucions. "Les tecnologies dels generadors d'energies renovables com turbines eòliques, panells solars o les calderes de biomassa,  són una forma de començar a abordar el greu problema del canvi climàtic," diu Gijsbert Huijink, un dels fundadors de Som Energia i professor d'Economia Mediambiental de la Universitat de Girona.

 

Etiquetes: