Així és el nou papallonari de l’Institut Botànic de Barcelona

13/09/2022 - 11:04

A més dels objectius de recerca, el papallonari esdevé una nova eina més per a les activitats educatives i de divulgació del centre de recerca, mitjançant visites on es podran observar les papallones en les diferents fases del seu desenvolupament i parlar amb la comunitat investigadora sobre la ciència ciutadana que es troba íntimament lligada als seus estudis.

El mes de maig passat, l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Ajuntament de Barcelona, va inaugurar un nou espai en les seves instal·lacions que té per objectiu cobrir les necessitats tant de recerca com de divulgació científica. Es tracta d’un papallonari, un entorn de condicions controlades que permetrà criar i mantenir colònies de papallones junt amb les plantes que les hostatgen, per avançar en l’estudi del comportament, ecologia i evolució d’aquests insectes.

El papallonari és un projecte impulsat pel Phylomigration Lab que lidera l’investigador de l’IBB Gerard Talavera, dins del grup de recerca d’Entomologia i Interaccions Insecte-Planta. Les funcions del papallonari també s’emmarquen dins del programa de ciència ciutadana Butterfly Migration, que vol donar a conèixer el fenomen migratori de les papallones i promoure la participació ciutadana en el monitoratge dels seus moviments i dels seus llocs de cria arreu del món.

A més dels seus objectius de recerca, el papallonari esdevé una nova eina més per a les activitats educatives i de divulgació del centre de recerca, mitjançant visites on es podran observar les papallones en les diferents fases del seu desenvolupament i parlar amb la comunitat investigadora sobre la ciència ciutadana que es troba íntimament lligada als seus estudis.

 

Ubicació dins del Jardí Botànic

El nou papallonari constitueix un nou atractiu del Jardí Botànic de Barcelona, ja que la instal·lació està ubicada dins del seu espai visitable, just a l’esplanada que hi ha davant de l’IBB i la zona d’exposicions del Jardí. Ara, a les visites dels caps de setmana al Jardí Botànic, s’afegirà el papallonari com un element més, gràcies a la col·laboració dels i les guies de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic.

Així mateix, el papallonari pot complementar les visites lliures al Gabinet Salvador i a l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors: la vida en joc, ja que des del seu exterior, uns rètols informatius permetran a les persones visitants apropar-se al món de les papallones. A més, sense haver d’accedir a l’interior de la instal·lació, les seves parets de vidre permeten observar les papallones a les flors i al vol, així com algunes erugues alimentant-se de les plantes de l’espai.

 

Espècies del papallonari

A l’interior de la instal·lació hi viuen tres espècies autòctones de papallona. Dues d’elles són les espècies de papallona migradora més comunes a la nostra geografia: la migradora dels cards (Vanessa cardui) i l’atalanta (Vanessa atalanta). La tercera espècie és la blanqueta de la col (Pieris rapae), una papallona que pot ocasionar perjudici en conreus d’aquesta hortalissa.

Quant a les plantes, aquestes estan representades per les espècies hoste necessàries per als estadis larvaris (erugues) de les papallones, les quals s’alimenten d’aquests vegetals. Entre d’altres, s’hi poden trobar malves i cards per a la Vanessa cardui, la morella roquera i l’ortiga per a la Vanessa atalanta i cols per a la Pieris rapae. Per tal de garantir l’alimentació de les papallones adultes, dins la instal·lació hi viuen diverses plantes amb flor. I per generar ombra, refugi i contribuir a un hàbitat heterogeni, el papallonari també inclou algunes espècies d’arbres i arbusts.

Per tot plegat, el nou papallonari permetrà a l’equip científic de l’IBB ampliar el seu coneixement sobre la fisiologia i el comportament de les papallones, alhora que la instal·lació servirà de pont per apropar la ciència a la ciutadania.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Butlletí