L'escalfament global porta papallones africanes fins a Catalunya

Redacció
09/11/2009 - 00:00

Les papallones diürnes destaquen com un dels grups d'organismes que més evidències aporten dels efectes del canvi climàtic sobre la distribució de les espècies. Recentment, i lligat amb l'escalfament del clima, s'ha observat a Catalunya l'arribada d'espècies africanes, la presència de les quals mai no havia estat enregistrada anteriorment.

Com a exemples es pot esmentar el cas de la famosa papallona monarca, Danaus plexippus, una espècie fortament migradora que, l'estiu de 2003, va aparèixer per primer cop al Delta de l'Ebre. Un altre exemple el proporciona una petita Colotis evagore (en la foto), pròpia de les zones desèrtiques del nord d'Àfrica i que l'estiu de 2004 va aparèixer per primer cop al sud de Catalunya, aquest cop en una zona del Segrià.

La darrera adició és, novament, una espècie típica del nord d'Àfrica i sud de la península Ibèrica, Euchloe belemia, que va aparèixer la primavera de 2008 a la finca de la Torre Negra, a Sant Cugat del Vallès, cosa que significava una expansió de la seva àrea de distribució cap al nord de prop de 300 km.

De moment, aquestes espècies africanes han estat incapaces de sobreviure les condicions de l'hivern a Catalunya; tanmateix, si el canvi climàtic comporta una suavització dels hiverns, no es pot descartar que aquests colonitzadors acabin formant part habitual de la fauna catalana.

El programa de seguiment del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) suposa una eina molt útil per detectar ràpidament aquestes novetats faunístiques i també per conèixer com s'integren dins la nostra fauna.

Array