Prop de 2.000 menús solidaris repartits a Sant Just gràcies a l'aprofitament dels excedents dels menjadors escolars

El projecte "A Sant Just, l’escola cuina, menja, aprofita”, és una acció contra el malbaratament alimentari
09/02/2017 - 08:35

L'any 2016 s'han repartit 1941 menús solidaris a través del projecte  “A Sant Just, l’escola cuina, menja, aprofita”, una acció per evitar el malbaratament alimentari fomentant l’aprofitament dels excedents dels menjadors escolars de Sant Just i en el qual participen les tres escoles públiques del municipi i l'Escola Bressol Municipal Marrecs. 

 

L’Ajuntament va establir el protocols de donació i de congelació dels excedents de la cuina de les escoles i després d’una prova pilot, l’any 2015 va signar un Acord de Col·laboració amb les empreses de gestió dels menjadors per aprofitar el menjar sobrant de les cuines i fer-lo arribar a famílies amb dificultats del municipi.

El projecte és de naturalesa transversal. El Servei de Medi Ambient és l’impulsor i dinamitzador del Projecte i treballa amb el Servei d’Educació i el de Benestar Social. Aquest últim avalua les necessitats de les persones i famílies amb dificultats i les deriva cap a l’ajuda corresponent. 

A Sant Just encara hi ha més potencial de recollida d’aliments, per la qual cosa l’Ajuntament té l’objectiu d’aconseguir més excedents alimentaris, incrementant les donacions de les empreses que gestionen els menjadors escolars i que altres escoles es puguin afegir a les que actualment participen al projecte per continuar oferint aquest servei.

A més dels aspectes socials inherents al projecte, també hi ha els ambientals, relacionats fonamentalment amb la prevenció i gestió dels residus orgànics. Evitar que aquests aliments esdevinguin un residu ajuda a reduir la càrrega que suposa la recollida, transport i tractament i, com a conseqüència, els impactes i costos energètics, econòmics i ambientals que se’n deriven. 

L’aprofitament dels excedents d’aliments dels establiments de restauració de Sant Just és una altra via que l’Ajuntament té oberta.  La campanya “Si et sobra menjar al plat, emporta-te’l a casa!” continua i consisteix a fomentar que els i les clients es puguin endur en una carmanyola el menjar que no hagin consumit a l'hotel o restaurant del poble. L’Ajuntament, prèvia petició dels restaurants adherits, els proveeix de les carmanyoles per posar-hi els aliments i lliurar a les persones clients. 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Just Desvern

Relacionats

Article

El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

Article

MENTALI es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. Des del punt de vista social, vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí