Vilanova impulsa la participació ciutadana en projectes d'energia solar

Ha obert un procés de participació per aquells ciutadans/es i entitats que vulguin fer aportacions econòmiques en dues instal·lacions fotovoltaiques
Redacció
13/07/2009 - 00:00
El vostre municipi també ha endegat una campanya interessant? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

L'ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha cedit les cobertes de la Llar d'Infants l'Escataret i de les naus de Promoció Industrial Vilanova SAM (PIVSAM) per a col·locar-hi una instal·lació fotovoltaica connectada a la xarxa elèctrica, una iniciativa pionera en la que també hi podran participar econòmicament aquelles persones o entitats que ho desitgin.

Segons el consistori, el projecte pretén assolir dos grans objectius. En primer lloc, fer una aposta per la utilització de les energies renovables i, d'aquesta manera, disminuir la dependència respecte els combustibles fòssils. En segon lloc, donar a conèixer aquestes energies renovables entre la ciutadania i donar-li l'oportunitat de poder participar a la iniciativa. En aquest sentit, AV Energia -empresa guanyadora del concurs públic per l'explotació d'aquestes dues cobertes- s'encarregarà també de gestionar la participació ciutadana en el projecte (veure requadre).

Les instal·lacions fotovoltaiques que s'instal·laran en aquestes dues cobertes tenen les següents característiques: 

Llar d'infants l'Escataret 
Superfície: 695,5 m2 
Potència: 20,66 kWp 
285 mòduls solars de 72,5 Wp 
Cost instal·lació: 111.831,5 euros 

Naus de PIVSAM 
Superfície: 960,5 
Potència: 24 kWp 
332 mòduls solars de 72,5 wp 
Cost instal·lació: 111.831,5 euros 

La inversió total de les dues instal·lacions està al voltant dels 250.000 euros, mentre que la seva producció estimada serà de 60.389 kWh/any. Si considerem que el preu de venda de l'energia elèctrica per les instal·lacions col·locades sobre coberta està establerta a 0,34 euros, això representa que aquest tipus d'instal·lacions poden tenir uns ingressos econòmics anuals de 20.532,26 euros. 

L'ajuntament obtindrà per la cessió de les cobertes fotovoltaiques un 7% de la producció anual de la planta, el que representa uns 1.400 euros anuals, aproximadament, per la cessió de les dues cobertes. A més, cada instal·lació evitarà l'emissió de 12,5 tones de diòxid de carboni a l'atmosfera i la seva producció conjunta serà equivalent al consum de 25 habitatges.

Segons Víctor Montserrat, director d'AV Energia, aquesta "és la primera iniciativa d'aquestes característiques a Espanya", ja que "per primera vegada un ajuntament té la voluntat d'involucrar als ciutadans en un tema com aquest". Aquest fet ha provocat que diversos consistoris d'arreu del territori s'hagin interessat per la iniciativa vilanovina i demanin consell per a desenvolupar projectes similars, asseguren des de l'ajuntament.

Més informació: Díptic informatiu del projecte (PDF)  

(P)

Participació de la ciutadania en el projecte

La forma contractual escollida per l'empresa AV Energia per facilitar la participació ciutadana en el projecte ha estat el contracte de Comptes en Participació (articles 239-243 del Codi de Comerç). Aquest contracte consisteix en una relació contractual privada entre l'empresa explotadora de la instal·lació i el partícips, als quals ofereix una rendibilitat en funció dels rendiments que obté l'empresa per la venda de l'energia elèctrica a la companyia distribuïdora durant un període de 25 anys.

Les persones interessades en participar en el projecte ho poden fer mitjançant la compra d'una participació de 500, 1.000, 1.500 o 2.000 euros. El procés de participació ofereix la possibilitat que el nombre de participacions que puguin comprar els ciutadans o entitats sigui el 100% del cost de les dues instal·lacions solars fotovoltaiques, i en el  supòsit que les persones interessades fossin superiors al nombre de participacions es realitzarà un sorteig. Més informació sobre la participació en el projecte (PDF)

Municipis: 
GarrafVilanova i la Geltrú

Relacionats

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú
Notícia

Accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”. Aquest és el compromís que es desprèn de la ‘Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica’, que s’ha fet pública durant la celebració de la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Butlletí