microplàstics

Notícia
8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

Resultats del cinquè any de l’estudi per a conèixer l’estat de contaminació marina amb la tortuga marina com a bioindicador. L'entitat CRAM allibera diversos exemplars.

Notícia
Un estudi denuncia la gestió dels envasos de plàstic

De totes les ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres que es posen al mercat a Espanya, només el 36% es van recollir de manera separada el 2021, molt lluny de l’objectiu del 70% que marcava la Llei de Residus per al 2023 i del 71% que defensa Ecoembes.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Reportatge
Reportatge


Els microplàstics s’han convertit en una amenaça per a la salut de tots els organismes del planeta. Mars i oceans estan cada cop més contaminats per aquests polímers, que albiren un futur poc esperançador per als ecosistemes d’arreu del món.

Article

El curt-documental, realitzat per Good Karma Projects , analitza la quantitat de microplàstics trobats a la Mediterrània com una manera de reflexionar sobre l'impacte negatiu per al medi ambient.

Notícia

Totes les espècies aquàtiques de les desembocadures dels rius de la mar Mediterrània i de l'oceà Atlàntic estan contaminades per microplàstics, i els mol·luscs són els més afectats a causa de la seva capacitat de filtrar l'aigua

Reportatge
Reportatge

En realitat, el que fan aquests organismes és dividir els microplàstics en partícules encara més petites, que al seu temps acaben sent encara més perilloses per a l’espècie humana i la resta d’animals que les originals.

Opinió
Opinió


"Es consideren microplàstics els trossos d’aquest material que tenen una mida inferior a cinc mil·límetres. Es calcula que ara n’hi ha unes 700.000 tones escampades pel món i al ritme actual el 2050 superaran de llarg els dos milions de tones."
 

Notícia

Una recerca, liderada per la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat d’Alcalá de Henares, ha revelat la presència de microplàstics a l’aigua potable de diverses ciutats espanyoles, tot i que en concentracions que suposen un risc insignificant per a la salut humana. Barcelona destaca com una de les ciutats on es poden trobar rastres d’aquests materials a l’aigua de l’aixeta.

Notícia
Un estudi de ciència ciutadana detecta una alta quantitat de microplàstics a les zones de bany catalanes

 

Membres del Grup de Recerca Consolidat (GRC) en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, amb la col·laboració de la delegació espanyola de l’ONG Surfrider Foundation Europe, han estudiat les quantitats i les característiques dels microplàstics a la costa catalana. Aquesta recerca ha estat possible gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana en què persones voluntàries han recollit gairebé 25.000 microplàstics amb xarxes especials arrossegades per embarcacions sense motor.