Les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) a Espanya van assolir el 2007 un 52,3% d'increment respecte els nivells de 1990 (quan el límit fixat pel protocol de Kyoto és del 15%), almenys el 44% de l'aigua bombada d'aqüífers espanyols cada any s'extreu al marge de la legalitat, el 75% dels espanyols viuen en ciutats amb l'aire contaminat o que el 37% de les espècies de vertebrats estan en perill d'extinció a Espanya són algunes de les dades que recull l'Informe Cambio Global España 2020, presentat a la segona jornada del Congrés Nacional del Medi Ambient, CONAMA 9.
Aquest informe reuneix en un mateix document les dades d'informes nacionals i internacionals en temes com canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, destrucció del sòl, alteració de cicles naturals ... "Quan parlem de canvi global anem molt més enllà del canvi climàtic", explica Jorge Ozcáriz, de la consultoria de medi ambient Vitoria i un dels redactors de l'informe, "i amb aquest informe hem volgut recopilar i ordenar els principals treballs realitzats en aquests temes, amb especial atenció a la situació d'Espanya".
Crisi del model
Els models de producció i consum actuals, juntament amb la manca d'acció dels governs en defensa del medi i un excessiu individualisme, constitueixen l'arrel dels problemes a què ara s'enfronta la humanitat. L'informe, elaborat conjuntament per la Fundació CONAMA i la Fundació de la Universitat Complutense de Madrid, assenyala que els actuals patrons socioeconòmics de creixement indefinit són clarament insostenibles per al sistema biofísic que ens acull, el planeta Terra. Segons Alicia Torrego, gerent de la Fundació CONAMA, "aquest primer informe recull les dades que avalen aquesta situació crítica, i pretén ser la base del debat que ens ha de portar al canvi, a la mobilització ciutadana i un pacte per al canvi de model de desenvolupament".
En el mateix sentit, l'arquitecte Fernando Prats, un altre dels redactors de l'informe, assegura que "no només estem davant una crisi econòmica, sinó que estem davant d'un canvi global, un canvi sistèmic. El missatge és que hem de ser capaços de crear un nou model que sigui viable per al planeta".
(P)
Per un pacte d'estat
"No volem que aquest informe acabi sent un mer discurs, sinó que pretenem influir i afavorir el canvi", va assegurar durant la presentació Ángel Martínez González-Tablas, director general de la Fundació General de la Complutense de Madrid, motiu pel qual, i enfront dels exercicis retòrics de sempre, l'informe proposa "un gran pacte d'Estat i una ambiciosa estratègia pel Canvi Global, amb el canvi climàtic, l'aigua i la biodiversitat com a aspectes centrals".
Segons Fernando Prats, aquest pacte ha de ser liderat pel president del Govern, i abastar tant al conjunt d'institucions públiques del país com a organitzacions no governamentals, empreses, sindicats i societat civil. Un gran pacte d'estat que, en un context de crisi econòmica com l'actual, és més necessari que mai, ja que "qualsevol solució a la crisi financera que oblidi la dimensió ambiental del problema està abocada al fracàs", va assegurar González-Tablas.
Però més que a la classe política, l'informe presentat en CONAMA 9 pretén ser un manifest per a la mobilització dels ciutadans, als quals llança una contundent advertiment: "tot i que encara no siguem del tot conscients de la seva dimensió i conseqüències, tenim la gran responsabilitat d'abordar el canvi global amb urgència, intel·ligència i decisió. Ens va en això no només la nostra qualitat de vida com a éssers del present, sinó també el futur dels nostres fills".
Noves prioritats per un canvi de model
- Ser capaços de viure millor amb menys recursos.
- Tenim cura de la biodiversitat, especialment dels ecosistemes més fràgils.
- Potenciar l'estalvi d'aigua i energia i incrementar l'eficiència en el seu ús. Apostar per les renovables.
- Modificar les pautes de mobilitat, utilitzant el transport públic i col·lectiu de persones i mercaderies.
- Posar fre a l'especulació econòmica i financera, responsable dels elevats preus dels aliments, combustibles i altres recursos.
- Reformular la política urbanística cap a models de ciutat compacta, propera, integrada i més habitable.
Adjunt | Mida |
---|---|
Presentació de l'informe 'Cambio Global España 2020' | 16.22 KB |