Ara més que mai, és l'hora de l'acció local

Entre el 70 i el 80% de les competències en mitigació i adaptació al canvi climàtic són d'àmbit local o regional
Sostenible.cat
11/01/2010 - 00:00

Davant la dificultat dels governs nacionals a l'hora de coordinar-se per fer front al canvi climàtic, tal i com va quedar palès a la gran cimera de Nacions Unides a Copenhaguen el passat mes de desembre, ara més que mai és l'hora de l'acció local, de fer realitat aquella vella expressió del 'pensa globalment i actua localment'.

La Humanitat ha esdevingut ja una espècie urbana -més de la meitat de la població mundial viu en entorns urbans-, i malgrat representar tan sols el 2% de la superfície terrestre, les ciutats consumeixen dos terceres parts de l'energia primària mundial i emeten el 80% de les emissions de diòxid de carboni. Quedar-se només amb aquests números, però, ens pot fer oblidar que a les ciutats és on es troba bona part de la solució en la lluita contra el canvi climàtic: entre el 70 i el 80% de les competències en mitigació i adaptació al canvi climàtic són d'àmbit local o regional.

Prenent la iniciativa
Precisament a Copenhaguen, el governador de Califòrnia, Arnold Shwarzenegger, va demanar a Nacions Unides que celebrés una nova cimera on, enlloc de governs nacionals, hi participessin governs regionals i locals, assegurant que els estats són incapaços d'avançar sols en la lluita contra el canvi climàtic, ja que la clau es troba en les iniciatives subestatals -ja siguin regionals o locals-, les úniques que poden provocar els canvis necessaris. Aquesta trobada, però, ja era una realitat a Copenhaguen de forma paral·lela a la COP15: la cimera d'alcaldes i alcaldesses organitzada per l'ICLEI, el grup de ciutats del C40 i el govern de la capital danesa va aplegar prop d'un centenar de representants de les ciutats més grans del món, des de Nova York a Mèxic, passant per Hong Kong, Londres, Buenos Aires, Johannesburg, Jakarta o Toronto. El principal missatge que va sortir d'aquella cimera extraoficial va ser que mentre els estats discuteixen, les ciutats ja estan actuant, prenent la iniciativa en la lluita contra el canvi climàtic.

Un bon exemple a nivell europeu el trobem en el Pacte d'Alcaldes/esses per l'Energia i contra el Canvi Climàtic, una iniciativa de la Comissió Europea que pretén aconseguir una reducció del 20% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, una millora del 20% en l'eficiència energètica i un 20% en l'ús d'energies renovables per al 2020. Més d'un miler de municipis ja s'hi han afegit, dels quals més d'un centenar són de la província de Barcelona, on l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona ha assumit un paper de lideratge i promoció del pacte entre els seus municipis, ajudant-los a elaborar els seus Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES), el full de ruta que marca les accions a emprendre per aconseguir els objectius del pacte (podeu trobar més informació sobre el Pacte d'Alcaldes/esses a l'especial de Sostenible.cat).

I a nivell català, el govern de la Generalitat es va comprometre a reduir un 20% les seves emissions l'any 2020 i a generar, també d'aquí deu anys, el 20% de l'energia mitjançant energies renovables. "Les regions podem esdevenir agents impulsors dels canvis necessaris per fer front al canvi climàtic. A nivell intern, a través de les nostres competències i gràcies a la nostra major proximitat i imbricació amb la societat civil", va assegurar el president de la Generalitat, José Montilla, durant la trobada prèvia a la COP15 celebrada a Barcelona.

Els municipis, agents per al canvi
En aquest sentit, i tal com declarava el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, en una entrevista a Sostenible.cat, per combatre el canvi climàtic no n'hi haurà prou amb acords internacionals, lleis o reglaments "si no som capaços de canviar també els hàbits i costums dels ciutadans". Cal no oblidar que totes les grans polítiques ambientals acaben passant sempre pels ajuntaments, i només aquests tenen la complicitat necessària amb els seus ciutadans per fomentar el canvi d'actitud respecte a qüestions tan importants com l'aigua (la sequera patida el 2008 va ser un magnífic exemple de resposta ciutadana davant una emergència), els residus o el consum d'energia. Així doncs, ara més que mai, és l'hora de l'acció local.  

--

El vostre municipi ha engegat mesures per combatre el canvi climàtic? Contacteu amb nosaltres

AdjuntMida
Image icon plaques_solar.jpg9.61 KB

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí