La Comissió Europea amb el comitè del Canvi Climàtic inicien el proper divendres les investigacions dels atacs informàtics que ha patit el sistema de registre de drets d'emissió a la República Txeca, Àustria, Polònia, Grècia i Estònia. Aquests drets van ser creats al 2005 per regular les transaccions de drets d'emissions entre els sectors més contaminants (com ara les papereres, de ciment o de vidre). D'aquesta manera, i a canvi de diners, aquestes poden continuar la seva activitat productiva.
El passat dimecres l'executiu europeu ja ha anunciat que paralitzava cautelarment el mecanisme de registre de les transaccions de drets d'emissions per evitar possibles nous atacs i donar marge de temps als països afectats per poder millorar la seguretat dels seus sistemes; de fet Brussel·les ja va advertir que un total de 14 països europeus no compten amb mesures preventives suficients. Tot va començar quan els usuaris del registre en aquests països van rebre correus electrònics que els demanava que revelessin les seves contrasenyes. Així es va fer la suplantació d'identitat a la xarxa i es van executar operacions falses.
Segons les dades facilitades per la Comissió, amb l'atac s'han estafat a la República Txeca drets d'emissió per valor de set milions d'euros. Tot i així no és el primer cop que es produeixen aquests robatoris (o intents), ara per ara la principal tasca de Brussel·les serà millorar la seguretat d'aquestes transaccions i, en segon lloc, evitar un mercat negre en el qual es podria traficar amb aquests drets.
El mercat de drets d'emissions de CO2 es va establir perquè les autoritats estableixen un límit sobre la quantitat de gasos contaminants que es poden emetre. Les empreses, aleshores, gestionen un nombre de drets (que equival a l'emissió d'una quantitat determinada de residus). Per tant, les companyies que necessitin augmentar les emissions per sobre del seu límit hauran de comprar els drets a una altra empresa que no hagi arribat al seu màxim. D'aquesta manera es controlen les emissions a l'atmosfera i es busca la màxima eficiència de les indústries.