L’‘Atles dels ocells nidificants de Barcelona’ rep el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018

Font: Universitat de Barcelona

10/05/2018 - 11:49

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona, una obra impulsada per la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el Zoo de Barcelona, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018, dins la secció de Ciència, en un acte celebrat el 2 de maig a Barcelona. En l’obra premiada —la cartografia ornitològica urbana de més precisió editada fins ara en l’àmbit europeu — hi han col·laborat més de tres-cents observadors, que van censar del 2012 al 2015 els ocells nidificants a Barcelona.

Més de 160.000 ocells nidificants en territori urbà
Els ocells faciliten la connexió amb la natura i ajuden a millorar les condicions dels entorns urbans com a espais saludables per a la ciutadania. En el cas de Barcelona, prop de 160.000 exemplars de vuitanta-tres espècies d’ocells —deu d’exòtiques i setanta-tres d’autòctones— fan niu tant a la part urbana com a la resta del terme municipal. 

L’Atles dels ocells nidificants de Barcelona va néixer de la iniciativa conjunta d’experts de la Facultat de Biologia de la UB, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio) i l’ICO. Aquesta obra mostra la rica diversitat biològica dels ocells, i inclou informació detallada de cada espècie, il·lustracions de cada exemplar i dels seus hàbitats  —obra del biòleg i dibuixant Martí Franch— i plànols per poder localitzar-los en l’entorn urbà. En aquesta línia, l’Edifici Històric, la Facultat de Biologia i el Palau de les Heures de la UB són alguns dels referents urbans que emmarquen les il·lustracions del llibre guardonat.


Treball de camp per tots els barris de la ciutat
Aquest treball editorial és el resultat d’un ambiciós treball transversal de ciència ciutadana que ajudarà a millorar la protecció dels ocells que es reprodueixen a la ciutat, «unes poblacions especialment amenaçades per la presència creixent de gats i gossos, la disminució d’insectes per la utilització de pesticides, i els xocs accidentals amb vidres d’efecte mirall», segons explica el professor Xavier Ferrer, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’IRBio.
A banda de la visió naturalista, l’atles també presenta valors afegits en diversos àmbits transversals —gestió ambiental, educació, ciència, lleure, etc.— que posen en relleu la riquesa del patrimoni natural i la biodiversitat urbana a Barcelona.

En l’obra, editada en català, castellà i anglès, també hi participen el Parc Natural de la Serra de Collserola, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. Altres entitats col·laboradores són l’Autoritat Portuària de Barcelona, el Cos d’Agents Rurals, l’Institut Suís d’Ornitologia, la Societat Ornitològica Txeca, les aules ambientals de la Sagrada Família i les Corts, la Casa Orlandai i la Fàbrica del Sol, entre d’altres.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Cubelles i la Diputació de Barcelona impulsen l'estudi. El projecte analitzarà l’oferta ecoturística actual i proposarà accions concretes per atraure ornitòlegs i persones sensibles als ecosistemes protegits.

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Butlletí