A les escoles de Santa Coloma de Cervelló redueixen el malbaratament alimentari

11/10/2018 - 08:09

Per tal de reduir el malbaratament alimentari, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, amb la col·laboració de l’Associació Aliments Solidaris, les AMPAs de les Escoles Colònia Güell i Pla Vinyes, i les empreses dels menjadors escolars Teno i El menú del Petit, ha impulsat un projecte per aprofitar els excedents dels menjadors escolars i destinar-los a famílies del municipi en situació de vulnerabilitat.

El projecte ha començat a finals de setembre, i  compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat.

A Catalunya llencem uns 34,9 kg d’aliments per persona i any, unes 262.471 tones d’aliments anuals. El malbaratament alimentari és un problema de les societats desenvolupades que cada any provoca la pèrdua de milers de tones d’aliments, un problema ecològic, econòmic, ètic i social.

Per tal de reduir aquest malbaratament alimentari, els menjadors escolars congelen les racions d’aliment sobrants en recipients d’una ració el mateix dia que s’han cuinat, garantint la normativa vigent en matèria de seguretat alimentària en el procés de cuinat i emmagatzematge d’aliments. Mai es conserven els aliments que han sortit de la cuina i que s’han servit als infants.

L’Ajuntament ha proporcionat a cada escola un congelador per a emmagatzemar els excedents de la cuina, i tot el material necessari per a l’aprofitament dels aliments, com són les carmanyoles de canya de sucre compostables per conservar els aliments, contenidors isotèrmics, plaques eutèctiques amb líquid refrigerat, termòmetre i documents de control per tal que l’emmagatzematge i el transport dels aliments es realitzi amb totes les garanties de seguretat des de les cuines de les escoles fins al local de l’Associació Aliments Solidaris de Santa Coloma de Cervelló. Aquesta entitat és qui s’encarrega de recollir un cop a la setmana els aliments sobrants dels menjadors escolars, emmagatzemar-los i distribuir-los a les famílies en situació de vulnerabilitat del municipi que són derivades des dels Serveis Socials de l’Ajuntament.

Aliments Solidaris de Santa Coloma de Cervelló és una entitat que va començar a funcionar al nostre municipi l’any 2013 arran de la situació de precarietat en què es trobaven algunes famílies com a conseqüència de la crisi econòmica. Aliments Solidaris distribueix a les famílies amb dificultats econòmiques producte sec i fresc procedent del Banc d’Aliments, i també que cedeixen pagesos i veïns i veïnes del municipi. I ara, també aliments cuinats congelats procedents dels excedents de les escoles. Durant el 2017 es van beneficiar d’aquest recurs 30 famílies del poble, amb un total de 76 persones ateses. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

MENTALI es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. Des del punt de vista social, vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària.

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Butlletí