El projecte consta d'un vídeo promocional i cartelleria informativa amb horaris, telèfons i punts per a dipositar les deixalles.
Les regidores de Medi Ambient i Participació Ciutadana, María José Tormo i Merche Galí, respectivament, han presentat la campanya de concenciación per a fomentar el reciclatge i, al mateix temps, reduir el volum de brossa convencional.
Galí ha recordat que en 2015 cada veí d'Almassora va dipositar una mitjana de 402,29 quilos de fem, enfront dels 391,36 quilos de 2014 i els 376,21 de 2013, “un fet que obliga al consistori a mantenir una logística complicada i costosa per a retirar i tractar les deixalles”. Per açò, ha apel·lat a la conscienciació ciutadana per a revertir la tendència i aconseguir que aquesta xifra descendisca, al mateix temps que s'incremente el volum de recollida selectiva, que ha patit un lleu descens en els dos últims anys.
Per la seua banda, el consistori es compromet a mantenir el major nombre possible de contenidors específics i a fer un seguiment de la neteja urbana. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Almassora va acordar amb l'empresa el mes passat la instal·lació d'altres nueves dipòsits de vidre amb motiu de la Ruta de la Tapa, que finalment es mantindran amb caràcter permanent. La ràtio de contenidors de vidre per habitant a Almassora és un 11,5% superior a la fixada per la Conselleria i Ecovidrio.
Un altre dels aspectes en els quals posarà l'accent l'Ajuntament d'Almassora serà en la necessitat d'utilitzar el servei gratuït de recollida de voluminosos. La decisió ve marcada per l'elaboració d'un mapa de punts habituals d'estris abandonats, una radiografia de les zones que concentren una pràctica que infringeix l'ordenança municipal. Segons les dades facilitades per l'empresa, el casc urbà té 22 punts en els quals es produeix aquesta pràctica, una situació que es repeteix en els polígons (6), en la platja (5), en Santa Quitèria (2) i en els exteriors de l'ecoparc (1).
Per a açò, els cartells editats amb motiu de la campanya i el vídeo promocional recorden el telèfon 964216134 per a concertar la cita de recollida a domicili. “És tan senzill com acordar una data i l'empresa passa per casa, sense cost per al veí, per a arreplegar aquells electrodomèstics o mobles que ja no necessitem”, ha puntualitzat Galí.
Quant al fem convencional, la campanya “Almassora en acció” recorda als usuaris que l'horari per a dipositar les borses, que han de ser de plàstic i estar ben tancades, és de 20.00 a 23.00 hores. “Açò garanteix que els contenidors es puguen netejar fora d'aqueix horari i que no es generen males olors per als veïns que els tenen a prop”, ha assenyalat Tormo. La recollida d'excrements de gossos, l'ús de dipòsits d'oli usat i les deixalles de xiclets sense embolicar completen el projecte mediambiental.
La I Setmana de la Sostenibilitat d’Almassora abordarà el reciclatge, l’eficiència energètica i la neteja del Millars
Per altra banda, l'Ajuntament d'Almassora i la Universitat Jaume I, a través del projecte éBRICKhouse 2016, han signat un acord de col·laboració per organitzar la I Setmana de la Sostenibilitat, que es desenvoluparà a partir del 20 de juny, coincidint amb el final del curs escolar. La regidora de Medi Ambient i Educació, María José Tormo, ha avançat que l'esdeveniment estarà obert a tots els públics, encara que els protagonistes seran els alumnes d'Infantil i Primària.
L'objectiu primordial és el de conscienciar a la ciutadania de la importància i repercussió que té al nostre planeta la correcta utilització dels recursos naturals dels quals disposem. L'esdeveniment tindrà una durada de sis dies de dilluns a dissabte, amb un horari aproximat de 10.00 a 13.00 hores. Cada dia estarà reservat a un col·lectiu concret.
Els primers dos dies quedaran reservats a temàtica sobre el reciclatge, un taller en el qual s'ensenyarà als xiquets a identificar i classificar els residus que es generen en una llar, a més de mostrar-los que alguns elements poden ser reutilitzats. Hi haurà una sessió matinal i una altra vespertina.
El tercer i el quart dia giraran entorn de les ciutats sostenibles. Els estudiants utilitzaran recursos informàtics per analitzar els edificis eficients, entendre en quina mesura influeixen les nostres cases en l'ecosistema que ens envolta, així com les formes de reduir el consum elèctric. La iniciativa inclourà un hort urbà perquè planten les seues pròpies hortalisses i coneguen la possibilitat d'obtenir aliments més saludables i sostenibles. El cinquè dia portarà per lema “Fes-ho tu mateix” i estarà obert a tots els públics. L'organització donarà a conèixer eines per fer un mateix les seues pròpies reformes a casa i presentarà solucions de decoració reutilitzant residus urbans.
La setmana conclourà amb una acció de voluntariat per a la neteja del llit del Millars destinada a tot el municipi. Els participants i l'organització es reuniran en el casc urbà per dirigir-se al llit del riu i netejar el paratge. Aquesta activitat pretén conscienciar als participants de la importància que té mantenir l'ecosistema el més cura possible. Els assistents intercanviaran les borses d'escombraries recollides per un esmorzar.
A més, durant tota la setmana estarà disponible l'exposició éBRICKhouse 2016. La mostra albergarà 10 pòsters amb la descripció d'un prototip de casa solar sostenible. L'acord inclou la visita guiada entre estudiants de Secundària perquè coneguen el prototip d'una construcció sostenible amb tecnologies avançades. Aquesta iniciativa es durà a terme en el segon semestre de l'any, coincidint amb el final de la construcció.